Asbest in ovens bakkerij voor supers

Bakkersland, de broodleverancier van Albert Heijn en Jumbo, heeft afgelopen zomer te elfder ure een partij brood teruggehaald omdat er in de oven mogelijk het kankerverwekkende asbest op was terechtgekomen. Het brood, gebakken in Zwanenburg, lag bij een distributiecentrum klaar voor transport naar een supermarkt. Dat blijkt uit een uitzending van het tv-programma Zembla.

AMSTERDAM - Bakkersland benadrukt in een reactie dat de volksgezondheid nooit ingevaar is geweest. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bevestigt deze lezing. Het gewraakte brood is nooit in de schappen van de supermarkten belandt, zegt Eugène Scholten, algemeen directeur van Nederlands grootste bakkersbedrijf. Bovendien bleek achteraf uit tests dat er weliswaar asbest was vrijgekomen in de oven, maar dat er geen asbestsporen in het brood zelf zaten. Scholten vindt dat Zembla 'onnodige onrust' schept over de broodproductie bij Bakkersland.


Wel erkent Bakkersland dat in sommige ovens asbestplaten of asbestkarton in het isolatiemateriaal zijn verwerkt. Het bedrijf zegt nog twee jaar nodig te hebben om alle oude ovens te vervangen. Ook erkent Bakkersland dat de afgelopen jaren drie keer asbest is vrijgekomen in de eigen broodovens: vorig jaar in bakkerijen in Waalwijk en Zwanenburg, in 2011 in Wateringen. Alle instanties, zoals de gemeenten en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, zijn toen onmiddellijk op de hoogte gesteld, aldus Bakkersland. Al het mogelijk besmette brood, voor zover überhaupt al gebakken, isvernietigd.


De ex-voorzitter van de centrale ondernemingsraad van Bakkersland zegt in het programma dat het bedrijf geen geld heeft om de asbestovens te vervangen omdat supermarkten de bakkerijen afknijpen. 'Als die meer marge zouden geven, zouden alle ovens vernieuwd kunnen worden.' De directie van het bedrijf ontkent afgeknepen te worden door de supermarkten.


Zembla zet vraagtekens bij de veiligheid voor consumenten en werknemers. In januari 2010 zou een oud-werknemer van de Bredase bakkerij van Bakkersland bij het bedrijf hebben gemeld dat hij asbestkanker had gekregen door zijn werk als ovenist. Volgens Zembla tonen bouwtekeningen en getuigenverklaringen onder ede aan dat er asbest aanwezig was in de bakkerij. Bakkersland noemt het verschrikkelijk dat de man asbestkanker heeft gekregen, maar bestrijdt dat hij dit zou hebben opgelopen bij het bedrijf zelf.


Nauwelijks risico

In een verklaring schrijft de NVWA donderdag dat het eten van brood met asbestdeeltjes niet of nauwelijks een risico vormt voor de volksgezondheid. 'De Wereldgezondheidsorganisatie concludeert dat er weinig bewijs is dat inname van voedsel met asbestdeeltjes schadelijk zou zijn voor de gezondheid. Dit in tegenstelling tot het inademen van asbestdeeltjes, wat substanti-ele risico's oplevert voor de volksgezondheid.'


Volgens Joachim Aerts, longarts in het Erasmus MC in Rotterdam en het Amphia-ziekenhuis in Breda, is er te weinig onderzoek gedaan naar het binnenkrijgen van asbest via het maag-darmkanaal om gevaren voor de volksgezondheid te kunnen uitsluiten, zo zegt hij in de Zembla-uitzending. Aerts ziet jaarlijks tientallen nieuwe patiënten die asbestkanker in de buikholte hebben gekregen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden