Aruba moet homohuwelijk erkennen

Een in Nederland gesloten homohuwelijk is ook geldig op Aruba. Dat heeft de Hoge Raad, het hoogste rechtscollege, vrijdag bepaald....

De ambtenaar van de burgerlijke stand weigerde de vrouwen op die manier in het register op te nemen. De Hoge Raad stelt nu dat de partners alsnog als gehuwd kunnen worden opgenomen in het register.

Verhuisd naar Aruba
De vrouwen zetten in 2001 in Nederland hun geregistreerd partnerschap om in een huwelijk. Nadat ze naar Aruba waren verhuisd, kregen ze te maken met de weigerende ambtenaar. Ze spanden daarop een procedure aan bij de rechtbank, die ze, evenals later bij het gerechtshof, wonnen.

Het gemeenschappelijk hof van Justitie van de Nederlandse Antillen en Aruba vond dat de rechter op basis van het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden verplicht is de rechtskracht van een Nederlandse huwelijksakte te aanvaarden, ook al kent Aruba geen huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht.

Zowel de ambtenaar van de burgerlijke stand als het land Aruba ging tegen die uitspraak in cassatie bij de Hoge Raad, die het beroep heeft verworpen. Het rechtscollege volgde daarbij dezelfde redenering als het hof en de rechtbank eerder deden.

Huwelijksakte
Daarom moet Aruba de Nederlandse huwelijksakte aanvaarden en mag het land die niet toetsen aan het Arubaanse recht of de openbare orde. Dat het homohuwelijk in de cultuur van Aruba en landen in de regio als strijdig met de goede zeden wordt afgewezen, speelt daarbij geen rol.

Gay Krant-hoofdredacteur Henk Krol zei in een reactie ‘dolgelukkig’ te zijn met de beslissing. Hij heeft zich er altijd over verbaasd dat de Arubaanse autoriteiten weigerden mee te werken aan gelijke rechten voor homo's en lesbiennes op dit vlak. ‘We zijn dus opgetogen over de uitspraak van de Hoge Raad.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.