NIEUWSbesmettingsgevaar

Artsenfederatie: zonder mondkapje geen zorg

Artsenfederatie KNMG stelt dat dokters en andere hulpverleners zouden moeten weigeren zorg te verlenen aan (vermoedelijke) coronapatiënten als zij niet beschikken over voldoende beschermingsmiddelen.

null Beeld Arie Kievit
Beeld Arie Kievit

De adviezen en richtlijnen van de KNMG zijn doorgaans leidend in de manier waarop artsen hun werk doen. ‘De KNMG vindt, na weging van de wet, de artseneed en de KNMG-gedragsregels, dat dit niet van artsen en andere hulpverleners gevraagd en verwacht kan worden’, schrijft de artsenfederatie vrijdag.

Hoewel hulpverleners een individuele zorgplicht hebben, hebben zij ook een verantwoordelijkheid voor hun eigen gezondheid en die van hun naasten, en een medeverantwoordelijkheid voor de continuïteit van de zorgverlening in brede zin, stelt de KNMG.

De artsenfederatie komt mede tot die conclusie omdat een besmetting ook voor gezonde mensen grote risico’s met zich brengt. Behalve voor hulpverleners persoonlijk zou hun ziekte ook tot gevolg hebben dat zij mogelijk andere patiënten in de zorg besmetten en dat zij misschien langdurig niet inzetbaar zijn. Vrijdag bleek dat van de vastgestelde coronapatiënten in Nederland, een kwart werkzaam is in de zorg.

Onder meer in de thuiszorg, in de verpleeghuizen en de gehandicaptenzorg meldt het personeel al geruime tijd een tekort aan mondkapjes en andere beschermingsmiddelen. Branchevereniging Actiz noemde die situatie deze week al ‘onverantwoord’.

Werk neerleggen

De KNMG raadt hulpverleners in deze sectoren nu dus in feite aan hun werk neer te leggen, voor zover zij in aanraking komen met patiënten met coronaverschijnselen. ‘We doen met dit standpunt een dringend beroep op de overheid om ook de collega’s die minder zichtbaar zijn, maar wel risico lopen, te voorzien van voldoende beschermingsmiddelen’, zegt een KNMG-woordvoerder.

De KNMG vermoedt dat in ‘situaties van uiterste nood’ hulpverleners mogelijk individueel besluiten toch zorg te verlenen zonder de juiste beschermingsmiddelen. De artsenfederatie begrijpt dat wel uit individueel oogpunt, maar raadt het toch af, omdat er ook een verantwoordelijkheid is voor de continuïteit van de gezondheidszorg in bredere zin. Die komt in gevaar als veel zorgverleners zelf besmet raken met corona en daardoor uitvallen.

Hoe beschermen we onze beschermers?

Het kost grote moeite medisch personeel van genoeg en goed beschermingsmateriaal te voorzien. Thuiszorgers en medewer­kers van verpleeghuizen moeten het vrijwel zonder bescherming stellen. Hoe komt Nederland aan materiaal? En wie krijgt het dan? Vier vragen over materiaalschaarste.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden