Volkskrant Avondvrijdag 10 april

Artsenfederatie: zonder mondkapje geen zorg | In de VS zit de grootste winnaar van de coronacrisis in het Witte Huis | Ga met ons mee op digitale roadtrip

Redactie
Zorgpersoneel met klachten kan zich laten testen op het coronavirus bij Veiligheidscentrum Spinel in Dordrecht. Beeld Arie Kievit
Zorgpersoneel met klachten kan zich laten testen op het coronavirus bij Veiligheidscentrum Spinel in Dordrecht.Beeld Arie Kievit

Vandaag belangrijk

Grootste arbodienst Nederland vraagt honderden euro’s voor corona-doorverwijzing zorgpersoneel
De grootste arbodienstverlener van Nederland, Human Capital Care, vraagt fikse bedragen voor het telefonisch opnemen van klachten en het doorverwijzen van zorgpersoneel voor een test op het coronavirus.

Live: Artsenfederatie: bij onvoldoende beschermingsmiddelen moeten artsen geen zorg verlenen
Terwijl het aantal ziekenhuisopnames en doden zich in Nederland lijken te stabiliseren, blijven de aantallen elders in de wereld oplopen. Volg de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus in dit liveblog.

Groepsimmuniteit in Europa nog ver te zoeken
De groepsimmuniteit, het punt waarop zoveel mensen het virus hebben gehad dat het coronavirus zich niet meer goed kan verspreiden, lijkt ver te zoeken. In Oostenrijk was begin april minder dan 1 procent van de bevolking besmet met het virus, blijkt na een steekproef onder ruim 1.500 inwoners.

Artsenfederatie: zonder mondkapje geen zorg leveren
Artsenfederatie KNMG stelt dat dokters en andere hulpverleners zouden moeten weigeren zorg te verlenen aan (vermoedelijke) coronapatiënten als zij niet beschikken over voldoende beschermingsmiddelen.

Zelfs Republikeinen keren zich tegen de ‘corona briefings’ van Trump
Dag in dag uit verschijnt president Trump omringd door Amerika’s voornaamste corona-experts op de televisie voor een update. Maar zelfs Republikeinen beginnen te vrezen dat de briefings meer kwaad dan goed doen.

Video van de dag

In het gezin Koek mogen Tomas (7) en Meike (9) een poosje bepalen wat zij én hun ouders eten. Vader is positief verrast door de zelfstandigheid van zijn kinderen. Al is het wel direct exit boontjes.

Vanavond op tv

Journaalpresentator Annechien Steenhuizen krijgt vaak de vraag of ze Zuid-Europees of Aziatisch bloed heeft. In Verborgen verleden (NPO 2, 20.35 uur) gaat ze op zoek naar haar voorouders en ontmoet ze verrassende en interessante mensen. En wie dacht deze zomer met het vliegtuig op vakantie te kunnen heeft het mis. Dat is de verwachting van CEO van Corendon Steven van der Heijden. Hij praat er om 22.30 uur over aan tafel bij Op1 op NPO1. Meer tv-tips vindt u hier.

Opinie

Als de overheid niet zo bang was geweest, hadden we betere coronacijfers kunnen hebben
Denkfouten in het hedendaags ontwerp gefileerd door innovatie-expert (en cabaretier) Jasper van Kuijk. Deze week: medische gegevens.

Aanraders van de redactie

Een bord met de boodschap ‘Bleiben Sie bitte zu Hause!’ moet die paar vakantiegangers afschrikken
De grens overgaan is niet verboden, maar wordt wel ontmoedigd. Op Rastplatz Hohe Heide blijken drugs de belangrijkste bijvangst te zijn van de coronacontrole.

De Duitse politie controleert streng op wie er binnen komt bij de grens op de A12. Beeld Marcel van den Bergh
De Duitse politie controleert streng op wie er binnen komt bij de grens op de A12.Beeld Marcel van den Bergh

Musici zonder de passies van Bach: ‘Dit gaat veel verder dan artistiek of financieel verlies’
Tot Pasen hadden er in Nederland meer dan 250 uitvoeringen van de Matthäus-Passion van Bach moeten klinken. Een grote groep musici verdient in de passietijd een half jaarinkomen. Hoe gaan zij met deze tegenslag om?

In de VS zit de grootste winnaar van de crisis in het Witte Huis
Een ontzagwekkend crisispakket moet het leed in de VS verzachten. Driemaal raden wie daar het meest van profiteert.

Europese solidariteit in de coronastrijd, met de rug tegen de muur
Onder zware druk van de beeldvorming kwam er donderdag dan toch nog een miljardenhulppakket om de coronanood te lenigen. Maar hoe terecht is het zuidelijke verwijt van noordelijke ‘vrekkigheid’?

De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire tijdens onderhandelingen voorafgaande aan de (digitale) Eurogroepvergadering. Beeld AFP
De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire tijdens onderhandelingen voorafgaande aan de (digitale) Eurogroepvergadering.Beeld AFP

Roadtrip op mijn laptop
Altijd al de Witte zee willen zien bij Archangel? Of over de machtige Amazone willen varen? Google Street View heeft inmiddels 170 miljard rondomfoto’s uit 87 landen aan elkaar geplakt. Reisredacteur Noël van Bemmel vraagt zich af waarom we nog fysiek reizen.

Niets beters te doen? Braad een kip en lees het boek van Jeffrey Steingarten, de man die alles at
Sylvia Witteman gaat op zoek naar heerlijke, rustgevende én opwekkende klusjes. Ze leest het werk van Jeffrey Steingarten, over eten en wat je er allemaal mee kan. Zijn experimenten met voedsel zijn ‘geestig, erudiet en onderhoudend,’ schrijft Witteman, ‘juist nu.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden