Artsen zonder Grenzen overweegt vertrek Noord-Jemen na aanval ziekenhuis

Artsen zonder Grenzen overweegt zich terug te trekken uit het noorden van Jemen. Dit bevestigt een woordvoerder van de organisatie na berichtgeving van de NOS. De directe aanleiding voor het beraad is de luchtaanval op een AzG-ziekenhuis in het Noord-Jemenitische Abs die maandag aan zeker elf mensen het leven heeft gekost.

Redactie
Op deze foto van Artsen zonder Grenzen is de schade aan het ziekenhuis in Abs te zien. Beeld afp
Op deze foto van Artsen zonder Grenzen is de schade aan het ziekenhuis in Abs te zien.Beeld afp

'Na een dergelijke aanval moeten we de veiligheidssituatie in het land heroverwegen', legt AzG-woordvoerder Mireille de Haan-Koeleman uit. 'Natuurlijk trekken we ons liever niet terug uit het noorden van Jemen: dat betekent dat miljoenen mensen zonder medische zorg komen te zitten. Maar we weten niet of het nu haalbaar is om te blijven. Dat zijn we nu aan het uitzoeken.' Volgens De Haan-Koeleman kan die beslissing vandaag of in de komende dagen al vallen.

Elf doden

De luchtaanval op het ziekenhuis in Abs eiste maandag zeker elf levens en negentien gewonden. Negen mensen stierven onmiddellijk, onder wie een medewerker van Artsen zonder Grenzen. Twee ziekenhuispatiënten overleefden de tocht naar een ander ziekenhuis niet. Alle overige patiënten en medewerkers zijn veilig. Op het moment van de luchtaanval werden in het ziekenhuis zestig patiënten behandeld, onder wie dertien pasgeboren baby's.

Volgens Artsen zonder Grenzen zijn de coördinaten van het ziekenhuis meermaals gedeeld met de betrokken partijen bij het conflict in Jemen, waaronder de door Saoedi-Arabië geleidde coalitie, die verantwoordelijk wordt gehouden voor de luchtaanval maandag.

'Dit is de vierde aanval op een medische voorziening van Artsen zonder Grenzen in de afgelopen twaalf maanden', zegt noodhulpmanager Teresa Sancristóval in het persbericht van AzG. 'Recent riep de VN met een resolutie op om een einde te maken aan aanvallen op ziekenhuizen en internationaal humanitair recht te volgen. Niemand zorgt er echter voor dat de strijdende partijen in Jemen dat doen. Zonder acties zijn dergelijke publieke verklaringen zinloos voor de slachtoffers van deze aanvallen. Dat is onacceptabel.'

'Kinderen in bewapende jeeps horen bij het dagelijks leven'

Abdullah Hamad Saleh, 13 jaar oud, zit op een pick-up truck in het noorden van Jemen. Het is de tweede week van de ramadan in 2015, en Abdullahs peloton is net een aantal huizen binnengevallen in al-Jawf, de hoofdstad van de gelijknamige noordelijke provincie. Plots suist er een projectiel door de lucht. Alles voor zijn ogen wordt zwart. De kindsoldaten in Jemen - voor zover bekend allemaal jongens - zijn gemiddeld 13 tot 14 jaar oud en worden voor allerlei vuile klusjes ingezet. (+)

Vastgelopen vredesbesprekingen

Onlangs liepen de vredesbesprekingen tussen Houthi-rebellen en de regering van Jemen, die internationaal erkend wordt, vast. Saoedi-Arabië is een bondgenoot van de regering en bestookt de Houthi-rebellen vanuit de lucht, waarbij volgens de Verenigde Naties regelmatig burgerslachtoffers vallen.

In maart vorig jaar vormde Saoedi-Arabië een door de Verenigde Staten en Groot-Brittannië gesteunde internationale coalitie met vooral Arabische landen. Het doel van de coalitie is om de sjiitische Houthi-rebellen te verdrijven uit de Jemenitische hoofdstad Sanaa en de gevluchte soennitische president van Jemen terug op zijn post te krijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden