Artsen willen hun eigen banken en verzekeringen

HET MOET voor de Friesland Bank niet eenvoudig zijn geweest een koper te vinden voor dochter FBS Bankiers. Alle banken zijn driftig aan het snijden en niemand heeft behoefte aan een overname....

Pieter Klok

Een vereniging die een bank bezit is geen novum in Nederland. Ook de aandelen van de SNS Bank en de Friesland Bank zelf zijn voor een groot deel in handen van een vereniging zonder winstoogmerk. Het verschil is echter dat deze verenigingen zich langzaam terugtrekken, terwijl de VVAA alleen maar meer wil. Waarom?

De VVAA werd in 1924 opgericht als 'Vereniging voor Verzekeringen van Artsen Automobielen'. Artsen waren zo verbolgen over de hoge verzekeringspremies die ze voor hun voertuigen moesten betalen, dat ze besloten de handen ineen te slaan. De premies waren zo hoog, omdat artsen toen als enigen ook 's nachts auto reden, en dat was volgens de verzekeringsmaatschappijen een zeer riskante activiteit. De artsen waren het hier niet mee eens en besloten zelf een verzekeringsbedrijf op te richten.

Hoewel heden ten dage elke Nederlander wel eens in het donker rijdt, heeft de VVAA volgens een woordvoerder niets aan bestaansrecht ingeboet. 'Artsen lopen nog steeds heel specifieke risico's. Als jij en ik een wijsvinger verliezen dan is dat niet meteen fataal, maar als een chirurg zijn vinger verliest, kan hij zijn werk niet meer doen.'

Naast schadeverzekeringen verkoopt VVAA inmiddels ook levensverzekeringen. En, om artsen te helpen bij hun praktijkvoering, is er een adviesbureau met dertien regiokantoren. Daarnaast neemt de vereniging met alle plezier het vermogensbeheer van artsen over. De organisatie heeft zelfs drie eigen beleggingsfondsen.

In 1935 begon de VVAA met het blad Arts & Auto. Het tijdschrift heeft deze naam altijd behouden, hoewel de titel de lading niet meer dekt. De advertentierubriek, die tot voor kort 'bermlampjes' heette, heeft wel een andere naam gekregen: 'ledemaatjes'. Het reisbureau dat aanvankelijk alleen vliegtickets en accomodatie boekte voor congresgangers, organiseert nu ook reizen, 'exclusief voor VVAA-leden'.

De grote groei kwam in het midden van de jaren zeventig toen de vereniging besloot dat ook verpleegkundigen en paramedici, zoals fysiotherapeuten en mondhygiënisten, lid mochten worden. De VVAA is in ruim 75 jaar uitgegroeid tot een vereniging met 75 duizend leden, eigenaar van een heus bedrijf met 625 werknemers en een omzet van 220 miljoen euro.

Vroeger hadden ook vakbonden hun eigen banken en verzekeringsmaatschappijen, maar met de verkoop van het FNV-belang in Reaal in 1997 kwam hier een einde aan. Gek genoeg ziet de FNV inmiddels weer brood in financiële dienstverlening.

Eind vorig jaar opende FNV Bondgenoten de afdeling FNV Financieel Advies, die leden adviseert waar ze het best een auto- of ziektekostenverzekering kunnen afsluiten. De FNV beperkt zich tot de rol van intermediair, maar daarmee neemt de VVAA al lang geen genoegen meer. De woordvoerder: 'We hebben inmiddels zoveel klanten dat we het liever zelf doen.'

Waarom gaan artsen niet gewoon naar ABN Amro of Delta Lloyd? 'Door de hoge werkdruk kiezen artsen sneller voor een gemaksconcept, met alle diensten onder één dak. Dat bieden wij. Bovendien is de winstgedachte bij ons minder sterk, alle winst investeren we in extra dienstverlening. Dat schept vertrouwen.' De VVAA is niet van plan om diensten buiten de medische wereld te verkopen. 'Het lidmaatschap blijft de toegangspoort.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden