'Artsen waarschuwden niet voor copiloot Germanwings'

Artsen die de depressieve Duitse copiloot Andreas Lubitz behandelden, meenden dat hij niet kon vliegen maar lieten na de luchtvaartmaatschappij waar Lubitz werkte, Germanwings, in te lichten. Dat zou namelijk in strijd zijn geweest met het strenge medisch beroepsgeheim in Duitsland.

Copiloot Andreas Lubitz Beeld epa
Copiloot Andreas LubitzBeeld epa

Dit zei donderdag de Franse aanklager Brice Robin in Marseille. Lubitz sloot zich op in de cockpit en vloog 24 maart met een Airbus A320-200 tegen een berg in het zuidoosten van Frankrijk. Het toestel was op weg van Barcelona naar Düsseldorf met 150 mensen aan boord. Niemand overleefde de ramp.

Volgens Robin is er geen enkele twijfel meer dat Lubitz het vliegtuig opzettelijk heeft laten neerstorten. Tevoren had hij zich ingelezen over zelfdodingsmethodes en toegangsprocedures voor de cockpit. Ook een daalvlucht had hij geoefend.

In de vier weken voor de vliegtuigcrash bezocht Lubitz zeven keer een arts, waarvan drie keer een psychiater. De afgelopen vijf jaar consulteerde hij volgens Robin zelfs 41 verschillende artsen. Lubitz was ook bang dat hij door een oogaandoening zijn baan zou verliezen. Volgens Robin had Lubitz klachten over lichtflitsen in zijn ogen, maar was er geen 'organische' oorzaak aan te wijzen voor de gezichtsproblemen waar Lubitz kennelijk last van had.

De Franse aanklager sluit niet uit dat mogelijk ernstige fouten zijn gemaakt bij het omgaan met Lubitz' gezondheidstoestand. Germanwings en moedermaatschappij Lufthansa houden vol dat Lubitz alle medische tests heeft doorstaan en door artsen geschikt was bevonden om te vliegen.

Robin zei tegen nabestaanden dat de zaak wordt overgedragen aan drie onderzoeksrechters in Marseille. Dat onderzoek gaat dan officieel over dood door schuld.

Komende maandag worden de stoffelijke resten van dertig Spaanse inzittenden terug naar Spanje gebracht. Eerder deze week werden de resten van 44 Duitsers al naar Düsseldorf overgevlogen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden