Volkskrant AvondVrijdag 1 mei

Artsen temperen alarmerende berichten over ‘mysterieuze’ kinderziekte door corona | Dromen we door corona meer en vreemder dan normaal?

Redactie
Archiefbeeld van de kinderafdeling van het kankerinstituut in Rostov aan de Don in Rusland. Beeld Valery Matytsin/TASS
Archiefbeeld van de kinderafdeling van het kankerinstituut in Rostov aan de Don in Rusland.Beeld Valery Matytsin/TASS

Vandaag belangrijk

Artsen temperen alarmerende berichten over ‘mysterieuze’ kinderziekte door corona
Nederlandse artsen temperen de alarmerende berichten uit het buitenland over een mysterieus ziektebeeld bij kinderen dat in verband zou staan met het coronavirus.

Live: Aantal coronapatiënten op intensive care daalt opnieuw | Kabinet steunt sportclubs met 110 miljoen euro
Het coronavirus heeft zeker 4.893 Nederlanders het leven gekost. Wereldwijd zijn circa 233.000 mensen gestorven aan het virus. Lees het laatste nieuws over de coronacrisis in dit liveblog.

Vertrek partijleider Krol dreigt bij doorruziënd 50Plus
Stapt Henk Krol op bij 50Plus? Al bijna een week weigert de normaal zo opgeruimde Krol duidelijkheid te scheppen over zijn positie binnen de ruziënde ouderenpartij. Een scheuring dreigt.

FvD royeert drie leden na fascistische ontsporingen in appgroepjes
Forum voor Democratie verwijdert drie jonge leden uit de partij wegens ‘volstrekt onacceptabele’ uitingen in onderlinge appgroepen. Drie andere leden zijn geschorst. Een aantal appgebruikers die over de schreef gingen, zijn volgens de partij geen lid.

Er zijn vier drummers nodig om Tony Allen (1940 - 2020), de koning van de afrobeat, te vervangen
Tony Allen gaat de geschiedenis in als uitvinder van de afrobeat. Het was niet iedere drummer gegeven om zo elegant en soepel vier ritmes tegelijk te spelen.

In 2019 speelde de Britse groep The Good, The Bad & The Queen op het Rock Werchter Festival in België, met de op 30 april 2020 overleden drummer Tony Allen. Beeld Ben Houdijk
In 2019 speelde de Britse groep The Good, The Bad & The Queen op het Rock Werchter Festival in België, met de op 30 april 2020 overleden drummer Tony Allen.Beeld Ben Houdijk

Vanavond op tv

Cabaretier Erik van Muiswinkel haalt de laatste jaren dikwijls de media met zijn Twitter-tirades over Zwarte Piet en oprukkend rechts. Ook zijn voorouders namen nogal eens plaats op de preekstoel, blijkt vanavond in Verborgen verleden (NPO 2, 20.35 uur). En daarna in Nieuwsuur (NPO 2, 21.30 uur) aandacht voor de moeizame Brexitonderhandelingen. Sinds het VK de EU verliet is er amper iets veranderd. Meer tips vindt u hier.

Opinie

Het domste dat we nu kunnen doen, is te vroeg weer uit de lockdown gaan
Er wordt van alle kanten aangedrongen op meer bewegingsvrijheid, maar te vroeg uit de lockdown gaan zou een drama zijn, betoogt Kustaw Bessems: ‘Weken eerder uit beperking gaan verzacht het leed slechts een beetje, terwijl dat voor het terugdringen van het virus veel meer verschil maakt.’

Morgen in de krant

Voetje voor voetje beweegt Europa richting de uitgang van de lockdown
Na weken van focus op dodenaantallen durven Europese regeringen nu aan een exitstrategie te werken. Vooral de snelheid waarin landen maatregelen versoepelen verschilt. Maar het moet geen race worden, is de waarschuwing.

Marijn en Lieke, beiden verstandelijk gehandicapt, borrelen met hun ouders. De zestien jongeren die in het Brabantse Dorst bij Stichting Pim wonen, kunnen vanwege corona niet naar huis in het weekend. Beeld Arie Kievit
Marijn en Lieke, beiden verstandelijk gehandicapt, borrelen met hun ouders. De zestien jongeren die in het Brabantse Dorst bij Stichting Pim wonen, kunnen vanwege corona niet naar huis in het weekend.Beeld Arie Kievit

De onzekere toekomst van starters: daar sta je dan, met je bul in de hand
Als je net begint op de arbeidsmarkt, kan je het bijna niet slechter treffen. Nu een baan vinden of bedrijfje beginnen, midden in de coronacrisis?En wat deze jongeren staat te wachten de komende jaren lijkt ook weinig rooskleurig.

De laatste stuiptrekkingen van het patriarchaat: ‘De laatste loodjes wegen het zwaarst’
Het patriarchaat loopt ten einde, ziet Kaouthar Darmoni, de kersverse directeur van vrouweninstituut Atria. Nu moet iederéén de vrouwelijke waarden leren waarderen.

Viroloog Jaap Goudsmit over de oorlog (die hij in getallen vatte) en over de coronacrisis (waarin hij gegevens mist)
De viering van 75 jaar bevrijding komende week raakt enigszins ondergesneeuwd door de coronacrisis. Viroloog Jaap Goudsmit maakte een visuele gids over de slachtoffers van WO II en vertelt over allebei.

Dromen we door coronamaatregelen meer en vreemder dan normaal?
De coronacrisis kan ook de nachtrust aantasten, terwijl juist nu goed slapen belangrijk is. Dromen we vreemder en vaker dan normaal?

null Beeld Getty, bewerking Studio V
Beeld Getty, bewerking Studio V

Hilary Mantel: ‘Jaren was Cromwell mijn richtsnoer, dat is niet zomaar weg’
Hoe schrijft de schrijver? Het duurde een half schrijvers­leven voordat Hilary Mantel haar visie op de impopulaire politicus Thomas Cromwell durfde te verwerken in een historische roman. Vijftien jaar en drie boeken later is ze pas met hem klaar. Althans, min of meer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden