Artsen teleurgesteld over gezondheid Seselj

DEN HAAG (ANP) - De Servische, Russische en Franse arts die de hongerstakende Vojislav Seselj hebben onderzocht, zijn teleurgesteld over diens gezondheidstoestand. De medici maakten dat dinsdag bekend nadat de gewezen Servische politicus medisch hadden onderzocht.

,,Hij is zwak. Zijn gezondheid kan elk moment verslechteren'', stelde geneesheer Momcilo Babic die de delegatie leidt. De artsen onderzochten de ultranationalist Seselj dinsdag gedurende twee uur. De Serviër is volgens het drietal vastbesloten zijn actie die hij op 10 november begon door te zetten. Hij weigert voedsel en zijn medicijnen en drinkt slechts water.

Volgens de Franse arts Patrick Barriot zou Seselj elk moment een hartaanval kunnen krijgen en dreigt hij binnen twee weken te overlijden als hij zijn actie doorzet. Uitlatingen van de Fransman moeten echter volgens goed ingevoerde waarnemers rond het VN-hof met enige voorzichtigheid worden betracht.

Milosevic

Al voorafgaand aan het onderzoek verklaarde Barriot tegen het Joegoslavische persbureau Tanjug dat het beter zou zijn als Seselj buiten Nederland zou worden behandeld. Er zouden volgens hem wel erg veel Serviërs overlijden in het VN-detentiecentrum complex op het terrein van de Scheveningse strafgevangenis.

De gewezen legerarts speelde een rol in het proces van wijlen president Milosevic. Hij ontpopte zich in januari 2005 tot een van de meest provocerende getuigen die door de gedaagde werd opgeroepen. Barriot onderhield tijdens de oorlog (1992-1995) onder meer warme banden met de Bosnisch-Servische legerleider Mladic.

In de jaren voor de val van Srebrenica sprak de generaal steeds weer met Barriot over de situatie rond de Oost-Bosnische moslimenclave Srebrenica. Enkele weken na de val van de enclave in juli 1995 sprak Barriot opnieuw enkele uren lang met Mladic.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden