Artsen stevenen af op botsing met Amicon

Tweehonderdvijftig Twentse huisartsen en zorgverzekeraar Amicon stevenen af op een frontale confrontatie over de vergoeding van de avond-, nacht- en weekeinddiensten....

In Friesland is een identiek conflict in de kiem gesmoord. De Friese huisartsen stappen nu samen met zorgverzekeraar Friesland naar het tarievenorgaan CTG met het verzoek het tarief voor de onregelmatige diensten vast te stellen op 166 gulden per uur. Verzekeraar Amicon wil zover niet gaan: het is een zaak van de landelijke organisaties van verzekeraars (ZN) en huisartsen (LHV) om tariefafspraken te maken, aldus H. Treffers van Amicon. Pas als die er zijn, wil Amicon praten over een eventueel Twents tarief voor onregelmatige diensten.

Met hun pleidooi voor landelijke afspraken trotseren de zorgverzekeraars een besluit van de Nederlandse Mededingingsautoriteit NMa, die deze landelijke afspraken ziet als een kartel dat in strijd is met de Mededingingswet. De LHV heeft onlangs onder druk van de NMa beloofd geen landelijke tariefafspraken meer te maken.

Als de Twentse huisartsen en Amicon het niet voor 1 juli eens worden, hebben beide partijen geen contract meer. Het ziekenfonds vergoedt dan niet langer automatisch het bezoek aan de huisarts. De patiënt zal daar geen last van hebben, belooft Amicon: hij kan de doktersrekening direct doorsturen naar Amicon, die dan de kosten alsnog betaalt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden