NieuwsHerstel maagdenvlies

Artsen spreken af ‘hersteloperatie’ maagdenvlies niet meer uit te voeren

Operaties om het maagdenvlies te herstellen worden in Nederland uitgebannen. Artsen beloven de operaties niet meer uit te voeren. Als het toch nog gebeurt, wordt de ingreep bij wet verboden.

De behandelkamer van een gynaecoloog. Beeld Getty Images

Dit schrijven de minister De Jonge van Volksgezondheid en Dekker voor Rechtsbescherming in een brief aan de Tweede Kamer. ‘In Nederland’, zo stellen zij, ‘kun je je eigen leven inrichten zoals je wilt, mag je houden van wie je wilt, kun je trouwen met wie je wilt en ben je de baas over je eigen lichaam.’ Wat daar haaks op staat willen zij aanpakken met hun ‘Actieagenda schadelijke praktijken’. Daarmee willen ze ook vrouwenbesnijdenis en kindhuwelijken uitbannen.

Maagdenvlieshersteloperaties worden uitgevoerd omdat het in sommige culturen, zoals de islamitische, gewenst is om in de eerste huwelijksnacht ‘te bloeden’. Dat wordt gezien als bewijs van maagdelijkheid. Vrouwen die geen maagd meer zijn maar dat willen verhullen, kiezen soms voor zo’n hersteloperatie.

Enkele honderden per jaar

‘Artsen’, zo schrijven de ministers, ‘vinden het uitvoeren van dergelijke operaties bezwaarlijk omdat het maagdenvlies feitelijk niet bestaat en een hersteloperatie dus niet aan de orde is. Een exacte omvang van het aantal potentiële slachtoffers is niet bekend, maar vermoedelijk laten duizenden vrouwen zich per jaar informeren en laten enkele honderden zich behandelen.’

De ministers hebben met de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG), afgesproken dat de artsen geen maagdenvliesoperaties meer uitvoeren. Deze artsenvereniging zal hierover ook met de verenigingen voor cosmetische chirurgie en plastische chirurgie voor 1 juni afspraken maken. 

Tussen 1.250 en 250 euro

Een Nederlandse website biedt nu maagdenvliesherstel aan voor 1.250 euro. Na een rondgang langs ziekenhuizen en klinieken in Nederland turfde de NOS in 2018 120 operaties, het merendeel (96) bij de Maagdenvliesherstelkliniek in Amsterdam. De prijzen lagen toen tussen de 750 en 1.100 euro. Het niet-commerciële Rutgershuis Oost doet de operatie voor 250 euro.

De ministers kondigen ook actie aan tegen vrouwelijke genitale verminking, zoals besnijdenis. Dat is bij wet verboden, maar uit onderzoek van kennisinstituut Pharos blijkt dat in Nederland bijna 41 duizend vrouwen genitaal verminkt zijn. De komende jaren lopen honderden jonge vrouwen het risico op verminking bij bezoek aan het land van herkomst of het vaderland van hun ouders, zoals Somalië, Egypte, Ethiopië, Sierra Leone, Irak, Jemen en Guinee. ‘De signalering door professionals op vliegvelden’, kondigden De Jonge en Dekker aan, ‘voor dreigende verminking wordt verder versterkt. Meisjes die vrezen besneden te worden in het buitenland, kunnen dan voor vertrek om hulp vragen.’

Kindhuwelijken, waarbij een van de partners jonger is dan 18 jaar, zijn in Nederland al verboden. Maar dergelijke huwelijken worden, als zij in het buitenland rechtsgeldig zijn gesloten, op dit moment ook in Nederland alsnog erkend als beide partners meerderjarig zijn. Ook daaraan komt een eind, kondigen de ministers aan. 

Maagdenvlies? 

Eigenlijk is het maagdenvlies helemaal geen vlies, schrijft het RIVM, maar een randje weefsel bij de ingang van de vagina. Het vormt bovendien geen aanwijzing of een vrouw al vaginale seks heeft gehad. Een arts noch een partner kan aan de hand van dit weefsel constateren of er gemeenschap is geweest voor het huwelijk, aldus het RIVM. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden