Artsen signaleren fraude en intimidatie door extremisten Belgen staken hulp in Hutu-kamp

De Belgische tak van Artsen zonder Grenzen trekt zich terug uit het kamp Kibumba, vlakbij het Zaïrese Goma, waar Hutu-vluchtelingen uit Ruanda verblijven....

REUTER; AFP

Reuter, AFP

BRUSSEL

De chefs van de extremistische Hutu-milities en de uit Ruanda verdreven politici manipuleren het onderzoek zodat er veel meer vluchtelingen worden geteld dan er in werkelijkheid zijn. Volgens Artsen zonder Grenzen maken zij zich meester van het surplus aan hulp dat vervolgens wordt geleverd. De hulpverleners spreken van een schrikbewind in het kamp. Burgers die hun mond open doen, lopen het risico te worden vermoord.

De Belgische organisatie blijft wel werken in andere kampen bij Goma. De Franse tak trok zich enkele maanden geleden terug uit de kampen bij Bukavu.

De Nederlandse Artsen zonder Grenzen deden mee aan het dreigement van november door een aantal hulporganisaties om alle hulp aan de Hutu-vluchtelingen te staken als de VN de veiligheid voor burgers en hulpverleners niet garandeert, maar zijn tot nu toe gebleven.

De volkstelling van de Unhcr is onderdeel van een programma om de veiligheid in de kampen te verbeteren. Aanvankelijk wilde VN-secretaris-generaal Boutros Ghali een omvangrijke vredesmacht naar de kampen in oost-Zaïre sturen als antwoord op de noodkreet van de hulporganisaties. De VN-militairen zouden de macht van de milities (Interahamwe) moeten breken en alle wapens in de kampem in beslag nemen. De Veiligheidsraad van de VN wilde echter niet ingaan op het verzoek.

In plaats daarvan worden 1500 Zaïrese elite-agenten in de kampen ingezet onder toezicht van de Unhcr. Zestig buitenlandse adviseurs, onder wie tien geleverd door Nederland, zullen hen bijstaan.

Hulpverleners waarschuwen al bijna een half jaar dat het verdreven Ruandese leger en de Interahamwe de hulp aan meer dan een miljoen vluchtelingen in de kampen misbruikt om op krachten te komen en een nieuwe oorlog te beginnen in Ruanda zelf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden