Artsen op werkbezoek in Marokko

Een delegatie van negen medisch specialisten, drie hoogleraren, een onderzoeker en een verzekeraar vertrekt vrijdag voor een week naar Marokko om te praten over samenwerking op het gebied van kindergeneeskunde....

Dat blijkt hard nodig omdat Nederlandse artsen bij hun Marokkaanse patiëntjes vaak problemen tegenkomen die specifieke expertise vergen.

Zo is de sterfte onder Marokkaanse kinderen twee keer zo hoog als bij autochtone kinderen. Bepaalde aandoeningen komen veel meer voor bij Marokkaanse kinderen; sommige algemeen voorkomende ziektes, zoals longontsteking en astma, kunnen bij hen bovendien een ander verloop hebben.

De specialisten, afkomstig uit het Amsterdamse Emma Kinderziekenhuis/AMC, willen gebruik maken van de kennis en ervaring van hun collega's uit het academisch ziekenhuis in Casablanca. Doel is gezamenlijke onderzoeksprogramma's op te zetten. Het AMC is van plan Marokkaanse gasthoogleraren naar Nederland te halen.

Daarnaast is advies over de omgang met ethische onderwerpen en cultureel bepaalde problemen gewenst, zegt Nordine Dahhan, arts in het AMC. 'Hoe gaan artsen daar om met terminale patiënten en transplantaties? Moet je tieners met suikerziekte niet streng afraden mee te doen aan de ramadan?'

De Marokkanen op hun beurt willen advies over de opvang van te vroeg geboren baby's en zoeken assistentie bij het opzetten van een ziekenhuis voor kankerpatiëntjes in Rabat en een nieuwe kinder-ic in Casablanca. Daarom worden de specialisten vergezeld door de AMC-hoogleraren Hugo Heymans en Wim van Aalderen (beiden kindergeneeskunde) en Joke Kok (neonatologie).

Eelke van der Veen, voorzitter van de Raad van Bestuur van zorgverzekeraar Agis, wil in Marokko contact leggen met kwalitatief goede zorginstellingen waar verzekerden in geval van nood tijdens hun vakantie terechtkunnen. Evert van der Veen van onderzoeksbureau ZonMW zoekt samenwerking met Marokkaanse wetenschappers.

De aanzet tot het bezoek aan Marokko is gegeven door Pacemaker in Global Health, een recent opgerichte organisatie van artsen en wetenschappers die de achterstand van allochtonen op het gebied van gezondheidszorg wil verkleinen. Die organisatie is van plan om ook met de landen van herkomst van andere migrantengroepen te gaan samenwerken. Volgens Dahhan, voorzitter van Pacemaker, tonen andere ziekenhuizen grote belangstelling voor het project.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden