Artsen niet vervolgd voor dood hockeyer Rogier Mooij

De artsen die betrokken waren bij de dood van de 21-jarige hockeyer Rogier Mooij worden niet vervolgd. Dat heeft het Openbaar Ministerie bekendgemaakt. Mooij overleed in 2014 in het Tergooiziekenhuis in Blaricum zonder dat een specialist hem had gezien.

Redactie
De overleden hockeyer Rogier Mooij. Beeld Jeroen Roosen
De overleden hockeyer Rogier Mooij.Beeld Jeroen Roosen

Volgens het OM 'heeft onderzoek aangetoond dat er geen direct verband is tussen de fouten die in het ziekenhuis zijn gemaakt en het overlijden van de patiënt'. Daardoor is er geen basis voor strafrechtelijke vervolging. Het OM wil niet zeggen welke fouten precies zijn gemaakt in het ziekenhuis. 'We komen later met een uitgebreidere reactie.'

Mooij meldt zich op 3 november 2014 met pijn op zijn borst en benauwdheid bij de spoedeisendehulp van het Tergooiziekenhuis in Blaricum. Hij wordt overgebracht naar de locatie Hilversum. Twintig uur later overlijdt hij. Door miscommunicatie werd onder meer verondersteld dat hij een klaplong had, maar zijn klachten bleken het gevolg van een ontstoken hartzakje. Het is niet te zeggen of hij nog had geleefd als de juiste diagnose was gesteld.

Hard oordeel inspectie

De inspectie voor de gezondheidszorg oordeelde hard over het handelen van het Tergooiziekenhuis: de longarts is 'ernstig tekortgeschoten in de zorg'. Hij had Mooij zelf moeten zien, liet in plaats daarvan veel over aan de arts-assistent, maakte zijn rol als supervisor niet waar en zorgde niet voor een goede overdracht. De inspectie sleepte hem voor de tuchtrechter, die hem een waarschuwing gaf vanwege zijn handelen.

Het Tergooiziekenhuis gaf eerder al toe dat er fouten zijn gemaakt bij de behandeling.

De moeder van Mooij, Jeanne van Kasbergen, zegt tegen NH Nieuws teleurgesteld te zijn over het besluit van het OM. 'Ik ervaar nu wat anderen ervaren die ook dierbaren verloren door medische missers', zegt ze. 'Ik dacht: het OM zal het wel rechttrekken.'

Aanvullingen en verbeteringen: In een eerdere versie van dit artikel werd gemeld dat het tuchtrechtelijk onderzoek naar de longarts die Rogier Mooij behandelde nog loopt. Dat is onjuist: de arts kreeg een waarschuwing van de tuchtrechter.

Lees verder over de zaak Rogier Mooij

Reconstructie
De 21-jarige tophockeyer Rogier Mooij heeft pijn op zijn borst en is benauwd als hij op 3 november 2014 de spoedeisende hulp oploopt in het Tergooi Ziekenhuis in Blaricum. Nog geen twintig uur later is hij overleden. Lees hier wat er in de tussenliggende uren gebeurde. (+)

Interview
De moeder van Rogier Mooij: 'Het tekenen van een zwijgcontract vreet aan je.' (+)

Reactie Ziekenhuis
Het bestuur van het Tergooiziekenhuis in Hilversum en Blaricum reageert op de commotie rond het zwijgcontract (+) dat werd getekend door de moeder van Mooij. Voorzitter Ruurd Jan Roorda: 'Het initiatief is bij haar vandaan gekomen.'

Zwijgcontract
Minister Schippers van VWS wil naar aanleiding van de dood van Mooij zwijgcontracten in de zorg wettelijk verbieden. (+)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden