Artsen in Aleppo roepen Obama op tot instellen no-flyzone

De laatste artsen die nog in Aleppo werkzaam zijn, hebben de Amerikaanse president Barack Obama in een brief opgeroepen een no-flyzone in te stellen boven de belegerde Syrische stad. De artsen waarschuwen dat binnen een maand mogelijk geen medische instellingen meer over zijn als de aanvallen in het huidige tempo doorgaan.

Redactie
Een oppositiestrijder laadt zijn wapen in Ramosa, ten zuidwesten van Aleppo. Beeld afp
Een oppositiestrijder laadt zijn wapen in Ramosa, ten zuidwesten van Aleppo.Beeld afp

De 29 artsen schrijven dat in de laatste maanden 42 aanvallen hebben plaatsgevonden op medische faciliteiten in Syrië. Vijftien aanvallen vonden plaats op ziekenhuizen waar zij zelf werkzaam zijn. 'De wereld heeft toegekeken en opgemerkt hoe 'ingewikkeld' Syrië is, terwijl weinig is gedaan om ons te beschermen', aldus de artsen, die naar eigen zeggen 'talloze patiënten, vrienden en collega's' een gewelddadige dood hebben zien sterven.

De ondertekenaars hekelen de humanitaire corridors, die recent door het Syrische regime en Rusland zijn opgezet om inwoners een veilige uitweg uit de stad te bieden. 'Deze corridors klinken als nauwelijks verholen bedreigingen voor de inwoners - vluchten of het ondergaan van een onbekend lot?' De artsen zinspelen op het wantrouwen dat onder de inwoners heerst over de corridors. Ze vrezen arrestatie of executie als ze de stad via deze weg verlaten.

Een tank rijdt door Oost-Aleppo. Beeld afp
Een tank rijdt door Oost-Aleppo.Beeld afp

Gevechtspauze van drie uur

De artsen denken dat een no-flyzone de enige manier is om de aanhoudende stroom bombardementen te stoppen. Ondertussen heeft Rusland een dagelijkse gevechtspauze van drie uur aangekondigd, zodat inwoners de nodige hulp kunnen krijgen. De Verenigde Naties hebben sceptisch gereageerd: volgens de hulporganisatie is een pauze van drie uur veel te kort om de hulp te bieden die nodig is.

Woensdagnacht kwamen volgens de Syrische hulpverlener Khaled Harah een moeder en haar twee kinderen om het leven door een gasaanval op het oostelijke deel van Aleppo, waar naar schatting nog 250 duizend mensen wonen. Harah claimt dat een van de vatenbommen chloorgas bevatte. Het Syrische regime ontkent het gebruik van chemische wapens.

null Beeld afp
Beeld afp

Hevige gevechten

In Aleppo zijn de gevechten de laatste weken geïntensiveerd. Het Syrische regeringsleger wist met behulp van Russische luchtaanvallen het oostelijke deel van de stad, dat wordt gecontroleerd door rebellen, te omsingelen. Afgelopen weekend wisten rebellen de omsingeling te doorbreken, maar dinsdag meldden Syrische staatsmedia dat het beleg weer was hersteld. Rebellen ontkennen het terreinverlies.

Ook in Raqqa, de hoofdstad van het door terreurgroep IS uitgeroepen kalifaat, wordt een zware slag geleverd. Volgens de actiegroep Raqqa is Being Slaughtered Silently zijn donderdag minstens twintig doden gevallen bij luchtaanvallen door een Russisch gevechtsvliegtuig. Daardoor zou ook het waternetwerk van de stad zijn getroffen. Rusland claimt dat bij de aanval een chemische wapenfabriek en een trainingskamp voor IS-strijders zijn verwoest. Onder de doden zouden volgens Rusland vooral IS-strijders zijn.

Hulporganisatie Save the Children meldt dat de afgelopen week zeker zes scholen zijn getroffen door bombardementen in Aleppo en Idlib. Onder meer twee jongens en een 10-jarig meisje raakten gewond door een bombardement op een school op het platteland van Aleppo. Op het platteland van Idlib werd een meisje gedood door een bombardement op een school.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden