Artsen dreigen met rechtszaak tegen Nederlandse Staat

Zo'n 5000 medische zorgverleners, het merendeel artsen, dreigen met juridische stappen tegen de Nederlandse staat. Aanleiding zijn de kabinetsplannen om de vrije artsenkeuze in te perken. Dat heeft de Stichting Handhaving Vrije Artsenkeuze, die de medici verenigt, vandaag laten weten.

Redactie
Minister Schippers van Volksgezondheid Beeld anp
Minister Schippers van VolksgezondheidBeeld anp

Volgens de advocaat van de stichting, hoogleraar gezondheidsrecht Jaap Sijmons, is het inperken van de vrije artsenkeuze in de Zorgverzekeringswet in strijd met het Europees recht. 'Als minister Schippers (Volksgezondheid) de wetswijziging ongewijzigd doorzet, is de kans groot dat ze wordt teruggefloten door het Europese Hof van Justitie, omdat de maatregel oneerlijke concurrentie in de hand werkt', aldus Sijmons.

Vanmiddag debatteert de Tweede Kamer over de plannen van minister Schippers. Die houden onder andere in dat patiënten straks alleen zorg vergoed krijgen van een zorgverlener met wie de zorgverzekeraar een contract heeft.

Ger de Jager, voorzitter van de stichting Handhaving Vrije Artsenkeuze, vreest dat zorgverleners die geen contract krijgen binnen de kortste keren failliet gaan. Hij hoopt dat tijdens het debat 'het gezond verstand zal zegevieren'. Volgens De Jager heerst ook binnen politieke partijen woede en onbegrip over de maatregel. 'Blijkbaar is dit iets wat de partijbazen erdoorheen willen drukken zonder draagvlak van hun eigen leden', zegt De Jager. 'Het wordt tijd dat de Kamer beseft dat ze een volksvertegenwoordiger is en geen verkoopkantoor van de zorgverzekeraars.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden