Artsen beledigen patiënt onder narcose: 445 duizend euro schadevergoeding

Artsen die een patiënt tijdens een onderzoek tot op het bot beledigen, moeten voortaan oppassen. Een patiënt in de VS heeft 445 duizend euro gekregen omdat de anesthesiologe en haar collega's hem belachelijk maakten en uitmaakten voor achterlijke en homo. De patiënt had het onderzoek per ongeluk met zijn mobiel opgenomen. 'Ik heb nog nooit eerder zo'n zaak meegemaakt', zegt een advocaat in Virginia waar de bijzondere zaak speelde.

Redactie
null Beeld afp
Beeld afp

De patient, die anoniem wil blijven, drukte vlak voor de kleine operatie op de knop opnemen op zijn mobiel', zo meldt The Washington Post vandaag. Hij wilde zo de instructies en tips opnemen die zijn arts hem na het onderzoek zou geven. Maar toen hij weer thuis was, schrok de man wat hij allemaal hoorde. Tijdens zijn colonoscopy, een anaal onderzoek om onder andere darmkanker op te sporen, kreeg hij de grofste beledigingen naar zijn hoofd geslingerd.

'Al na vijf minuten tijdens het voorgesprek, wilde ik je in je gezicht slaan', zegt de anesthesiologe tegen hem zodra hij onder narcose is. Als een assistent opmerkt dat de patiënt uitslag heeft, waarschuwt ze haar de plek niet aan te raken. 'Je krijgt mogelijk syfilis op je arm, of zoiets. Het is mogelijk tuberculose in de penis.' De anesthesiologe weet van geen ophouden. 'Waarom keek je dan, achterlijke?', zegt ze tegen de man als de assistent vertelt dat hij misselijk werd toen hij een spuitje kreeg.

Ook de 48-jarige specialist die het onderzoek uitvoerde, Soloman Shah, beledigde erop los. 'Zolang het maar geen ebola is', zegt hij tijdens de gesprekjes over de uitslag op het lichaam van de patiënt.

Laster

Na het beluisteren van de opname, besloot de patiënt het medisch team voor de rechter te slepen. Een jury in Virginia stelde hem volledig in het gelijk na een rechtszaak van drie dagen. De 42-jarige anesthesiologe Tiffany Ingham en haar maatschap moeten hem nu 445 duizend euro betalen wegens onder andere laster. De patiënt had 1,5 miljoen euro geëist.

Ook zijn ze schuldig bevonden aan medische wanpraktijken. De artsen wilden de patiënt na het onderzoek niet meer zien en instrueerden een assistent tegen hem te liegen. Ook werd op zijn medische kaart vermeld dat hij aambeien had, wat niet zo was. De jury achtte laster bewezen, hoewel de beledigingen binnen de operatiekamer bleven en onderdeel waren van gesprekken tussen artsen.

De advocaat van de patiënt betoogde echter met succes dat meerdere personen in de operatiekamer de beledigingen hoorden. Ook gingen de opmerkingen over niet-medische zaken. Advocaat Lee Berlik uit Reston, gespecialiseerd in lasterzaken, vindt de zaak heel opmerkelijk. 'Ik heb nog nooit eerder zo'n zaak meegemaakt', zegt hij.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden