Arts wordt weinig online geraadpleegd

Het raadplegen van een arts via internet is nog niet populair. Slechts 2 procent van de mensen die online gezondheidsinformatie opzoekt, heeft wel eens digitaal contact gehad met een arts, specialist of apotheker. Dat bleek donderdag uit cijfers van het onderzoeksinstituut voor de gezondheidszorg Nivel.

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

15 procent van de ondervraagden gaf aan dat hun huisarts, specialist of apotheker tegenwoordig digitaal bereikbaar is, bijvoorbeeld per e-mail of via een website. Bij 41 procent is dat niet het geval, 44 procent heeft eigenlijk geen idee of dat zo is. 'Maar van de 15 procent die weet dat de arts online benaderbaar is, maakt slechts 1 op de 10 patiënten gebruik van die mogelijkheid', aldus een woordvoerder. In de andere twee groepen geeft de meerderheid bovendien aan sowieso geen behoefte te hebben aan digitaal contact.

Het Nivel denkt dat de onlinedokter weinig populair is omdat het internet de 'fysieke' huisarts nooit kan vervangen. 'Patiënten willen hem toch echt graag zien. Maar natuurlijk ligt het ook aan het soort vragen: mensen hebben eerder behoefte aan e-mailcontact om een afspraak te maken, dan om vragen te stellen over de keelpijn die ze al een paar dagen hebben.'

Gezondheidsinformatie
Ondanks de desinteresse voor onlinecontact met artsen blijft internet wel een belangrijke bron voor mensen die gezondheidsinformatie zoeken. Twee derde van de patiënten heeft na bezoek aan een dokter wel eens extra informatie opgezocht over zijn of haar klachten. 13 procent doet dat zelfs vaak of altijd.

De helft van de ondervraagden heeft wel eens online gecontroleerd of de door de huisarts gestelde diagnose wel klopte. 10 procent doet dat zelfs vaak of altijd. Desondanks blijft de huisarts een autoriteit: hoewel veel mensen via internet opzoeken bij welke specialisten ze terecht zouden kunnen, kiezen ze toch bijna altijd voor de specialist die hun huisarts hen aanraadt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden