Arts verdacht van moord op pati

Justitie in Breda verdenkt een 31-jarige arts van moord. De verdachte heeft een 77-jarige pati van een ziekenhuis in Oosterhout een dodelijke injectie gegeven....

Van onze verslaggever

Dit bleek uit een pro forma-zitting in de zaak die deze week is gehouden. Vervolging vanwege onjuist uitgevoerde euthanasie komt niet vaak voor. De ernstig zieke pati in deze zaak overleed vorig jaar. Volgens het OM heeft de arts de man 'opzettelijk en met voorbedachten rade' om het leven gebracht. Behalve een pijnstiller had hij het slaapmiddel Dormicum toegediend.

Het OM onderbouwt de verdenking van moord met het feit dat de arts een onjuiste overlijdensverklaring heeft ingediend. Daarop schreef hij dat de man een natuurlijke dood was gestorven. Bovendien heeft hij de medicatielijst onjuist ingevuld door te verzuimen het slaapmiddel op te geven.

Volgens het OM is het daarmee duidelijk dat het niet om euthanasie gaat. De zaak dient op 28 oktober voor de rechtbank in Breda. De advocaat van de arts, mr. C. Korvinus, noemt het absurd en onjuist dat zijn cli wordt vervolgd. Volgens hem was de pati stervende en was het toedienen van de betreffende middelen volstrekt normaal. Onduidelijk is of de arts een collega heeft geraadpleegd.

Korvinus zegt dat de zaak is aangekaart door een hoofdverpleegkundige die zich gepasseerd voelt. De advocaat heeft verklaringen van drie gerenommeerde hoogleraren die menen dat de arts niets te verwijten valt.

De meeste zaken die de toetsingscommissies voor euthanasie bij justitie melden (acht in 2003), worden geseponeerd, omdat de overtredingen van de regels niet zwaar genoeg zijn. Veelal wordt bijvoorbeeld geen tweede onafhankelijke arts geraadpleegd.

Vorig jaar meldden de artsen 1815 gevallen van euthanasie bij de toetsingscommissies, ongeveer de helft van het geschatte daadwerkelijke aantal.

Vaak melden de artsen de levensbediging op verzoek van de pati niet, vanwege de rompslomp van het invullen van een uitvoerige vragenlijst of om juridische gevolgen te voorkomen. Ze verklaren dan dat de pati een natuurlijke dood is gestorven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden