Arts stortte patiënten in afgrond

Van onze verslaggeefsterMaud Effting

AMSTERDAM - Een patiënte van de verdachte neuroloog Jansen Steur heeft destijds zelfmoord gepleegd nadat hij een onjuiste diagnose bij haar had gesteld. Ze kreeg ten onrechte te horen dat ze een dodelijke ziekte had die haar hersenen aantastte.


Haar familie deed hiervan al eerder aangifte. Justitie onderzoekt of er verband bestaat tussen de diagnose en de zelfdoding. Om welke aandoening het precies gaat, wil justitie niet zeggen. Volgens bronnen rond het onderzoek gaat het om een zeldzame neurologische aandoening met dodelijke afloop.


Oud-neuroloog Jansen Steur van Medisch Spectrum Twente wordt verdacht van mishandeling van zijn patiënten. Hij stelde jarenlang foute diagnoses en was verslaafd aan slaapmiddelen, aldus een onderzoeksrapport dat eerder over hem verscheen. Hij vertelde tientallen patiënten ten onrechte dat ze alzheimer, parkinson of multiple sclerose hadden.


Patiënten verkeerden soms jaren in de waan dat ze ongeneeslijk ziek waren. Sommigen slikten ten onrechte zware medicijnen. Een deel verkocht zelfs het huis of het bedrijf om zich voor te bereiden op de gevolgen van hun ziekte. Verder hield de neuroloog nauwelijks dossiers bij en stal hij medicijnen uit zijn eigen ziekenhuis.


Jansen Steur werkte sinds 1992 bij Medisch Spectrum Twente. Het ziekenhuis zette hem in 2003 op non-actief en dwong hem te vertrekken, maar de zaak werd opzettelijk stilgehouden om reputatieschade te voorkomen. Daarna ging hij gewoon aan het werk als neuroloog in Duitsland. Een klagende patiënte kreeg geld om haar mond te houden. Pas in 2009 startte justitie een onderzoek.


Jansen Steur gaf in de media toe dat hij grove fouten maakte en leverde zijn artsentitel in. Hij zei spijt te hebben van het leed dat hij patiënten had berokkend. Toch bleek onlangs uit onderzoek van TC Tubantia en RTV Oost dat hij na de affaire opnieuw aan het werk is gegaan in Duitsland, via een uitzendbureau voor medisch specialisten.


Het Duitse ziekenhuis wist niets van zijn verleden. De oud-neuroloog staat niet op de zwarte lijst, omdat hij zich zelf heeft uitgeschreven bij het BIG-register. Daardoor kon er ook geen tuchtklacht meer tegen hem worden ingediend.


In totaal zijn ongeveer 40 aangiften tegen hem gedaan. Justitie is nog altijd bezig met het onderzoek. Volgens een woordvoerster duurt dit lang omdat het veel tijd kost medisch specialisten naast hun huidige werk alle zaken te laten beoordelen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden