Arts: pil leidde niet tot moord met bijl

Er is onvoldoende bewijs voor de theorie dat een dubbele moord in Badhoevedorp in 2008 is veroorzaakt door verkeerd gebruik van een antidepressivum.

Van onze verslaggever Menno van Dongen

De 64-jarige K. heeft bekend dat zij een jaar geleden haar 61-jarige man en 22-jarige dochter heeft vermoord. Ze sloeg hen midden in de nacht met een bijl op het hoofd toen ze lagen te slapen.

Onvoorstelbaar misdrijf

‘De verleiding is misschien groot om te wijzen op invloed van medicijnen, omdat het gaat om een onvoorstelbaar misdrijf’, betoogde psychiater Wouters. ‘Maar dat ontslaat ons niet van de verplichting dit met enige wetenschappelijke evidentie aan te tonen.’

K. was zwaar depressief. Ze besloot haar man en dochter te doden omdat ze hen niet met de gevolgen van haar zelfmoord wilde opzadelen. Het gezin was eerder met moeite opgekrabbeld na de dood van tienerzoon Jamie door een scooterongeluk in 1998.

Naast de lijken liet K. briefjes achter waarin ze onder meer stelt dat ze gek is geworden: ‘Lieve Cyril, je ben nu waar je altijd van droomde. En ik ga naar de hel.’

Na de moorden reed ze met haar auto hard tegen een boom. Maar de zelfmoordpoging mislukte.

Haar advocaat Geertjan van Oosten noemde het gisteren ‘nauwelijks te begrijpen’ dat zij haar gezin met een bijl heeft afgeslacht. Niemand had verwacht dat de keurige, intelligente K. zoiets zou doen.

Agressief gedrag

Volgens de raadsman is K. door een bijwerking van haar antidepressivum buiten zichzelf geraakt. Paroxetine, dat in Nederland wordt verkocht als Seroxat, kan leiden tot agressief gedrag. Kort voor de moorden had de huisarts haar dit medicijn voorgeschreven.

K. begon met een te hoge dosis, stelt klinisch farmacoloog Anton Loonen. Volgens hem is dat waarschijnlijk de oorzaak van haar daad. Na de start van de behandeling kan iemand zich tijdelijk triester, paniekeriger en actiever voelen. Dat is een potentieel gevaarlijke combinatie van emoties.

Uit onderzoek blijkt dat er een verband is tussen het gebruik van antidepressiva en zelfmoord. Er zijn aanwijzingen dat ook agressie tegen anderen toeneemt.

De zaak-K. wordt op de voet gevolgd door de farmaceutische industrie. In Nederland is het niet eerder gebeurd dat een rechter oordeelt dat een antidepressivum zo’n misdrijf heeft veroorzaakt.

De komende dagen komen nog vier experts aan het woord. Op 10 november maakt het Openbaar Ministerie de strafeis bekend.

Luchtplaats van Pieter Baan Centrum (Joost van den Broek / de Volkskrant) Beeld
Luchtplaats van Pieter Baan Centrum (Joost van den Broek / de Volkskrant)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden