Arts onder werktijd op de tennisbaan: Italianen blinken uit in werkontwijkend gedrag

Het hardnekkige cliché dat Italianen werkschuw zijn wordt glashard bevestigd door de uitkomst van een tweejarig onderzoek van de Italiaanse politie. Daaruit blijkt dat de weg van de minste weerstand rechtstreeks naar het Loreto Mare-ziekenhuis in Napels leidt.

Matteo Renzi versoepelde de ontslagwet, om sjoemelende werknemers te kunnen lozen. Beeld epa
Matteo Renzi versoepelde de ontslagwet, om sjoemelende werknemers te kunnen lozen.Beeld epa

Via verborgen camera's en afgeluisterde telefoongesprekken ontdekte de Napolitaanse politie dat de artsen en verpleegkundigen van het ziekenhuis op grote schaal spijbelen. 94 werknemers worden verdacht van werkverzuim en 55 van deze 'furbetti' staan onder formeel huisarrest. Dat betekent dat ze, tot de zaak voorkomt, hun huis slechts om een reden mogen verlaten: om te werken. Zonder deze 18 verpleegsters, 11 sociaal werkers, 9 technici, 9 radiologen, 6 administratieve medewerkers, een neuroloog en een gynaecoloog zou het ziekenhuis niet langer functioneren.

Volgens de politie, die in twee jaar tijd talloze voorbeelden verzamelde, beunde een ziekenhuismanager onder werktijd bij als hotelkok in Nola, 30 kilometer verderop. Een arts werd tijdens zijn diensten meermalen betrapt in een taxi richting de tennisbaan, als hij tenminste niet in een chique winkelstraat juwelen aan het kopen was. Twee ziekenhuismedewerkers werden gefilmd terwijl ze 's ochtends de pasjes van twintig afwezige collega's aan het inklokken waren.

Dat veel Italianen verlangen naar een werkeloos mediterraan bestaan, bleek begin dit jaar ook al uit de resultaten van een arbeidsonderzoek van de Milanese Bocconi Universiteit. In het bedrijfsleven valt het met de werkethiek nog mee, ontdekte de universiteit, maar bij de overheid is het bar en boos. Zo mag een op de drie gemeentelijke politieagenten in Napels niet op straat werken vanwege gezondheidsredenen, aldus hun doktersverklaring. Een op de vijf leerkrachten op Sardinië is blijkbaar ernstig gehandicapt of heeft een gehandicapt familielid voor wie moet worden gezorgd, en dus zijn extra vrije dagen onontbeerlijk. Hetzelfde geldt voor een op de vier conciërges in Umbrië.

Het meest bizarre voorbeeld kwam vanaf Sicilië: in Palermo mogen 270 vuilnismannen in gemeentedienst geen stoepen schoonvegen van hun doktoren. Uit dat onderzoek bleek bovendien dat vooral in de gezondheidszorg de problemen hardnekkig zijn. Zo zijn 80 duizend werknemers, 12 procent van het landelijk totaal, in het bezit van een medische verklaring waardoor ze het werk waarvoor ze betaald krijgen niet hoeven uit te voeren.

Dat werkontwijkend gedrag een landelijk en moeilijk uitroeibaar fenomeen is in Italië, bleek vorig jaar toen ook in het noordelijk gelegen San Remo 35 spijbelaars werden gearresteerd, en nog eens 195 werknemers onder curatele werden geplaatst. Niet lang daarna versoepelde toenmalig premier Matteo Renzi de ontslagwet, speciaal om sjoemelende werknemers te kunnen lozen. Ook is het voor werkgevers inmiddels toegestaan camera's op te hangen.

Overigens werd ook daarvoor weer een typisch 'Italiaanse' oplossing gevonden. Ambtenaren in het dorp Boscotrecase bij Napels vogelden uit waar de verborgen camera's precies hingen, waarna ze het pand enkel nog te vroeg verlieten met kartonnen dozen over hun hoofden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden