‘Arts is niet cruciaal voor vaststellen van overlijden’

Iedereen mag de dood van een patiënt vaststellen. Daar is geen arts voor nodig. Ook mag de overledene naar een mortuarium worden gebracht zonder dat er een arts aan te pas komt....

Door Margreet Vermeulen

De zaak was aangespannen door de zussen Coby en Dikky Emons, die menen dat hun moeder in september 2005 in het verpleeghuis REC in Zoetermeer is overleden in de koelcel van het mortuarium. Ze vinden dat het overlijden van hun moeder door een arts had moeten worden vastgesteld. Het Tuchtcollege stelt de vrouwen in het ongelijk. ‘Dit (het constateren van de dood, red.) mag strikt genomen door een ieder gebeuren’, aldus het Haagse Tuchtcollege die verwijst naar richtlijnen van de KNMG, het Koninklijk Nederlands Medisch Genootschap.

Wel moet er altijd lijkschouwing worden verricht door een arts. Maar daar is niet zoveel haast bij dat het verpleeghuis de dienstdoende arts erbij had moeten halen, vindt het Tuchtcollege. De schouw vond uiteindelijk 12 uur later plaats. ‘Er bestaat geen wettelijke bepaling waaruit volgt op welk tijdstip de lijkschouwing plaats dient te vinden’, aldus het Tuchtcollege dat de klaagsters op alle fronten in het ongelijk stelde.

De zussen gaan in hoger beroep. ‘Onze moeder is op haar rug in de koelcel gelegd en werd later in de foetushouding teruggevonden. Daar gaat de Tuchtrechter nu helemaal niet op in. Alleen al daarom gaan we in hoger beroep’, aldus Dikky Emons.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden