Arts: 'Hillary Clinton heeft longontsteking'

Hillary Clinton heeft longontsteking en moet rust houden. Dat zegt de arts van de Democratische presidentskandidate zondag, enkele uren nadat ze de herdenkingsbijeenkomst van 9/11 voortijdig heeft verlaten omdat ze onwel was geworden. De ziekte zou afgelopen vrijdag zijn geconstateerd. Volgens haar arts heeft Clinton antibiotica voorgeschreven gekregen en herstelt ze goed.

Clinton lacht en zwaait als ze het appartement van haar dochter verlaat, waar ze een uur eerder naartoe was gebracht omdat ze zich onwel voelde.Beeld ap

Hillary Clinton raakte dit weekend tot twee keer toe de controle over haar presidentscampagne kwijt. Vrijdag maakte ze aanhangers van Donald Trump uit voor 'sneue types' en 'on-Amerikaans', waarvoor ze zaterdag excuses moest aanbieden. Zondag moest ze de herdenking van 9/11 vroegtijdig afbreken wegens 'oververhitting', aldus een woordvoerder.

Clinton werd zondagochtend, na anderhalf uur bij Ground Zero te hebben geluisterd naar het voorlezen van de namen van de (bijna drieduizend) slachtoffers, ondersteund door een medewerker weggevoerd naar het appartement van haar dochter Chelsea in Manhattan. Daar verscheen ze twee uur later weer en zei dat het goed ging en 'een mooie dag' was.

Het voedde de verder ongefundeerde achterdocht over Clintons gezondheid, die de afgelopen weken is aangewakkerd door Donald Trump. Die zette vraagtekens bij Clintons 'fysieke en mentale kracht en uithoudingsvermogen', terwijl aanhangers in de media geruchten verspreidden dat zij ziek zou zijn.

Clinton (68) en Trump (70) behoren tot de oudste potentiële presidenten in de Amerikaanse geschiedenis (alleen Ronald Reagan zat qua leeftijd tussen hen in). Beiden hebben wel doktersverklaringen laten zien, maar die zijn vergeleken met de meeste recente voorgangers summier (Clinton) dan wel irrelevant/onbetrouwbaar (Trump).

Clinton gaf twee velletjes vrij waarin onder meer een oude hersenschudding staat vermeld, hooikoorts en een bij oudere vrouwen veel voorkomende aandoening aan de schildklier waarvoor ze een hormoonkuur krijgt. Verder is ze volgens haar arts 'een gezonde 67-jarige vrouw'. Trump heeft alleen een verklaring van zijn 'persoonlijke arts' laten lezen, een maagspecialist die in trumpiaanse bewoordingen uiteenzet hoe 'ongelooflijk uitmuntend' zijn gezondheid is. 'Als hij wordt gekozen, zal hij het gezondste individu zijn dat ooit tot president is gekozen.'

Beide verklaringen zijn een jaar oud, en van voor de slopende verkiezingscampagne. 'De campagne is een soort test voor de kandidaat om president te kunnen zijn, dus het publiek hoort details te weten hoe hun gezondheid is na een jaar inspanning', zei Lawrence Gostin, een hoogleraar gezondheidsrecht, vorige maand tegen The New York Times. Volgens hem is actuele medische informatie 'extreem belangrijk'.

Tekst gaat verder onder tweet.

Clinton verlaat de herdenkingsdienstBeeld afp
President Obama bij het herdenkingsmonument bij het PentagonBeeld getty

E-mails

Clintons twee incidenten dit weekend vormen het slot van een lastige week. In een confrontatie op woensdag, waarbij Trump en Clinton elk een half uur werden ondervraagd tijdens een live 'forum' met veteranen, had de Democratische favoriet het zwaar te verduren met eindeloze vragen over de e-mails die ze op een server thuis bewaarde. En volgens opiniepeilingen deze week heeft Trump zijn achterstand op Clinton teruggebracht tot 3 procent, nadat hij half augustus nog zo'n 10 procent goed te maken had. De kansen dat Trump president wordt zijn gegroeid, ondanks of juist dankzij zijn ogenschijnlijke blunders en een campagne die bijna schizofreen te noemen is.

Het ene moment spreekt Trump diplomatiek met de Mexicaanse president Nieto, een paar uur later laat hij zijn aanhangers schreeuwen dat er een muur gebouwd gaat worden. Het ene moment belooft hij een humaan uitzetbeleid, het andere moment belooft hij geen genade voor illegalen. Het ene moment heeft Trump een geheim plan om Islamitische Staat te bestrijden, maar vervolgens moet dat nog wel worden bedacht door zijn generaals. En de Russische president Poetin is een groot leider 'met 82 procent waarderingscijfers!'

Trump probeert op deze manier zowel gematigde Republikeinen als zijn harde kern te behagen, en lijkt daarmee weg te komen. Het heeft tot grote frustratie bij het kamp-Clinton geleid. In een mailtje dat haar campagnemedewerkers deze week naar aanhangers stuurden, schreven ze dat zelfs de media zich tegen Clinton hebben gekeerd met een te zachte behandeling van Trump ('We moeten doen wat de pers nalaat'). Daar is van alles tegen in te brengen. Kranten als The Washington Post en The New York Times brengen een niet aflatende stroom onthullingen over Trump, tot en met de kennelijke omkoping van een openbare aanklager maar feit is dat daar op televisie weinig van beklijft.

15 jaar na 9/11

9/11 van minuut tot minuut. Bekijk hier de fotoreeks.

Opinie Dirk-Jan van Baar: Het kwaad bestrijd je niet zonder hogere macht.

Vijftien jaar na 9/11 moet de voorlopige slotsom zijn dat niet het terrorisme maar de mondialisering de grootste uitdaging van deze tijd is, betoogt Arnout Brouwers.

Harde woorden

Werd dat Clinton zelf ook te veel? Vrijdagavond, in een toespraak bedoeld om geld op te halen bij de homo's en lesbiennes van New York, was ze ongebruikelijk hard. Ze viel niet alleen Trump aan, maar ook zijn aanhang. 'Om even enorm te generaliseren: de helft van de Trump-supporters hoort in het mandje sneue types.' Er klinkt gelach. 'Ja toch? De racisten, de seksisten, de homofoben, de xenofoben, de islamofoben... noem maar op.'

Week ze hier af van de door haar adviseurs geschreven tekst? In de bewuste passage kijkt ze geen enkele keer op van haar papier. Hoe dan ook: het werkte averechts. Het woord 'deplorables' werd al snel een geuzennaam onder Republikeinen, die zich verenigden onder het vaandel van een belediging.

Clinton haalde een dag later bakzeil, toen zij inzag dat ze juist gematigde Trump-stemmers tegen zich in het harnas had gejaagd. 'Ik generaliseerde, en dat is altijd onverstandig.' Een woordvoerder verklaarde dat ze het alleen over Trumps aanhangers bij zijn toespraken had gehad, en niet over Trump-stemmers in het algemeen. Maar het kwaad was geschied: Clinton had haar 'ware aard' laten zien, aldus Trump. En Clinton komt daar veel minder makkelijk mee weg dan Trump.

Gele rozen op het 9/11 monument met namen van de slachtoffers in New YorkBeeld epa

Donald Trump tijdens de herdenking in New YorkBeeld afp
Clinton geflankeerd door beveiligers bij de herdenkingsdienstBeeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden