Arts hakt vinger af uit geldhonger

In Duitsland kijken verzekeraars niet op van medisch specialisten die een wijsvinger afhakken. Maar liefst 27 artsen hebben tussen 1988 en 1995 geprobeerd om zo een uitkering op te strijken, schreef weekblad Der Spiegel anderhalf jaar geleden....

Van onze verslaggever

Misschien dat verzekeraar Aegon aan de Duitse ervaringen dacht toen eerder dit jaar de claim van tandarts Leslie K. uit Gaanderen binnenkwam. K. had de wijsvinger van zijn linkerhand verloren tijdens een auto-ongeluk, zei hij. Dat gebeurde tijdens een rit waarbij hij, zoals gewoonlijk, zijn vingers door de gaten van het sportstuur had gestoken. Bij een botsing tegen een boom zou de wijsvinger zijn afgerukt.

Aegon vertrouwde het niet, vooral toen bleek dat de tandarts ook bij zes andere verzekeraars polissen had afgesloten. Ze schakelde een onderzoeksbureau in. Dat concludeerde, blijkens een rapport waaruit De Telegraaf vorige maand citeerde, dat K. zijn eigen vinger heeft verwijderd met een sigaren knipper. Het auto-ongeluk zou hij in scene hebben gezet. De tandarts was voor enkele miljoenen guldens verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid.

Toen K. in oktober met het rapport werd geconfronteerd, zag hij meteen af van de schadevergoeding. Voor de verzekeraars was daarmee de kous af. Zo niet voor het Openbaar Ministerie. Dat maakte dinsdag bekend dat de tandarts wordt verdacht van poging tot oplichting en valsheid in geschrifte.

P. Gunning, de advocaat van K., juicht het justitiële onderzoek toe. Volgens de raadsman wordt zijn cliënt ten onrechte beschuldigd. Er is wel degelijk sprake geweest van een ongeluk, zegt hij.

Dat zou onder meer blijken uit de reactie van de tandarts kort na het ongeval. Toen hij in het ziekenhuis bij kennis kwam zou hij zonder aarzelen hebben gezegd dat de artsen de vinger weer aan zijn hand moesten zetten.

Volgens Gunning heeft K. onder zware druk van de verzekeraars afgezien van de claim. Zij voorspelden dat er anders een lange procedure zou volgen die veel publiciteit zou trekken. Ook zouden ze aangifte doen bij justitie. Dat zou de tandarts behalve veel geld, ook zijn goede naam kunnen kosten.

In een brief aan zijn patiënten schreef K. dat hij 'met pijn in zijn hart' afzag van het juridische gevecht. Hij achtte het verstandiger om zijn energie aan te wenden voor zijn herstel. Het grote aantal verzekeringen zou hij hebben afgesloten na een motorongeluk in 1995. Dat had hem doen beseffen 'hoe kwetsbaar je eigenlijk bent'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden