Arts en Auto? Wat zei Rutte nou tegen Wilders?

'De heer Wilders doet mij steeds meer denken aan het tijdschrift Arts en Auto.' Plots maakte premier Rutte in een discussie met PVV-leider Wilders een opmerkelijke vergelijking. Waar had de premier het over en hoe reageerde Wilders daarop? Lees het debatfragment hieronder terug.

Wilders
'Is de minister-president het met mij eens dat het geen dag langer mag duren dat ook maar één oudere in Nederland 24 uur in een luier zit?'

null Beeld ANP
Beeld ANP

Rutte:
'Natuurlijk ben ik dat met de heer Wilders eens en het beleid is erop gericht om dat te voorkomen. Daar werken we met elkaar keihard aan en ik hoop ook dat de heer Wilders daar voorstellen in steunt om er voor te zorgen dat dat niet gebeurt.

'Maar tegelijkertijd doet de heer Wilders mij steeds meer denken aan het tijdschrift Arts en Auto, u weet wel, het bij elkaar brengen van twee totaal niet-gerelateerde onderwerpen. U kent dat tijdschrift, arts en auto dat is hier de ouderenzorg en Griekenland. Ze hebben werkelijk niets met elkaar te maken. Echt niets met elkaar te maken.

'Dat is een leuke debattruc, maar waar het hier om gaat is dat we zorgen dat ouderen in Nederland op een fatsoenlijke manier hun oude dag laten beleven. En daar zijn de heer Wilders en ik het volkomen overeens, hoe zeer hij ook probeert om een verschil van mening te suggereren tussen mij en hem.'

null Beeld ANP
Beeld ANP

Wilders
'Iedereen thuis begrijpt dat het zonneklaar is, dat het onacceptabel dat deze minister-president met zijn Arts en Auto iedere week een cheque tekent voor Cyprus en Griekenland.

'Dat die vier miljard geeft aan Afrika en dat hij tegelijkertijd geen cent overheeft om de ouderen van Nederland, die ons land hebben groot gemaakt, die ons land hebben opgebouwd, fatsoenlijke zorg in een verzorgingstehuis te geven.

'Sterker nog, dat hij daar 600 miljoen op gaat bezuinigen. Geld aan het buitenland geven en ouderen hier laten verpieteren. Ik kan maar één ding zeggen, schaam u heel diep.'

null Beeld ANP
Beeld ANP

Rutte
'Soms is het ook goed om zo'n debattruc die de heer Wilders aanpakt ook te ontleden, laat ik dat nou eens doen.

'Wat hij hier doet is de suggestie wekken dat, omdat dit kabinet ervoor kiest om onderdeel te zijn van de Europese Unie, omdat wij het in ons belang vinden als Nederland om vanwege onze export onderdeel te zijn van de eurozone, bereid zijn onder hele strenge voorwaarden landen waar wij grote exportrelaties mee hebben in Zuid-Europa, tijdelijk te ondersteunen. Dat koppelt hij nu aan de ouderenzorg.

'Dat is de debattruc, het is goed dat de mensen thuis dat doorhebben. Dit zijn echt twee zaken die niets met elkaar te maken hebben. Als zijn beleid ten aanzien van Europa wordt uitgevoerd is dat zeer schadelijk voor Nederland. En ten aanzien van de ouderenzorg suggereert hij een verschil van mening dat er niet is.

'We zijn het er over eens dat mensen op een fatsoenlijke manier oud moeten kunnen worden. Dat is niet een alleenrecht van de PVV, dat is een gezamenlijke opvatting van 150 Kamerleden en 20 kabinetsleden.'

null Beeld epa
Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden