Opinie

'Arts-assistenten op de SEH zijn noodzakelijk voor goede toekomstige zorg'

De ingezonden brieven van dinsdag 4 april.

Een specialist met twee arts-assistenten. Beeld Harry Cock / de Volkskrant

Brief van de dag: Zonder arts-assistenten gaat het niet

In het artikel over de spoedeisende hulp (SEH) van het Bernhovenziekenhuis wordt gesteld dat de inzet van specialisten in plaats van arts-assistenten op de SEH ervoor zorgt dat patiënten beter en sneller geholpen worden. De beste en snelste zorg voor de patiënt, een doel dat iedere arts natuurlijk nastreeft. Maar door de vrij stevige stellingname lijkt gesuggereerd te worden dat zorg door arts-assistenten op de SEH beter vermeden kan worden. De Jonge Specialist is het daar niet mee eens, aangezien de specialist van de toekomst ook voor spoedeisende situaties moet worden opgeleid en getraind. Hoe kan dat als er geen ruimte voor arts-assistenten meer is op de SEH?

In veel opleidingsziekenhuizen is het vanzelfsprekend dat arts-assistenten werkzaam zijn op de SEH onder supervisie van een specialist om op die manier getraind te worden in het verlenen van spoedeisende zorg. Naarmate de arts-assistent vordert in zijn opleiding, kan hij zelfstandiger beslissingen nemen. Dit betekent wel dat bij vooral jongere arts-assistenten het van groot belang is dat supervisie laagdrempelig en, indien nodig, aan het bed van de patiënt beschikbaar is.

De Jonge Specialist denkt dat juist daar de schoen wringt: de specialisten van Bernhoven suggereren dat dienst op de SEH voor specialisten als corvee voelt, een gevoel dat niet bijdraagt aan de kwaliteit van zorg of opleiding. Ingeroosterd zijn voor supervisie van de SEH in plaats van het moeten verrichten van meerdere taken tegelijk en bereid zijn in diensttijd lijfelijk supervisie op de SEH te verlenen, zijn essentiële factoren om juist de arts-assistent te leren spoedsituaties goed in te schatten. En zo te voorkomen dat patiënten meer onderzoeken moeten ondergaan dan nodig is en te lang op de SEH verblijven.

De Jonge Specialist vindt dan ook dat arts-assistenten op de SEH noodzakelijk zijn om ook goede specialistische zorg in de toekomst te waarborgen, waarbij laagdrempelige supervisie, ook aan het bed van de patiënt, van belang is om patiënten zo goed en snel mogelijk te behandelen.

Marjolein Kremers, voorzitter De Jonge Specialist en internist in opleiding

Autisme

Een leuk artikel over Ebel en zijn manier om de wereld te ervaren via Disneyfilms, zeker in het kader van de Autismeweek. Ik ben alleen over één ding wel een beetje boos en verdrietig geworden. Er staat namelijk maar liefst drie keer op deze twee bladzijden dat autisme een ziekte is. Dat is niet zo. Autisme komt in veel varianten in verschillende gradaties voor. Zo is er klassiek autisme, PDD NOS, MCDD en asperger, en al die varianten zijn zogeheten autismespectrumstoornissen. Stoornissen dus. Autisme is geen ziekte. Longontsteking is een ziekte, je neemt antibiotica en dan word je weer beter.

Autisme is een stoornis, een gedeelte in de hersenen dat anders ontwikkeld is dan bij mensen zonder autismespectrumstoornis. Je kunt er geen pilletje tegen innemen, het wordt niet veroorzaakt door een virus of een bacterie, het is er gewoon. Net zoals ADHD of dyslexie.

De Autismeweek is er om aandacht te vragen voor autisme en om informatie te geven over autisme. Ik vind het daarom raar dat de Volkskrant de fout maakt om een stoornis een ziekte te noemen.

Eva Overbeeke, Rotterdam

Landschapspijn

'Landschapspijn', het woord duikt sinds kort in alle media op. Als ik mijn tochtje Almere - Muiderberg - Weesp - Muiden fiets, waar voor de verbreding van de A6 veel bomen en boerderijen zijn verdwenen, voel ik deze pijn aan den lijve. Maar nieuw is het verschijnsel niet en er bestond ook al een andere term voor: in 1992 zong Hans de Booij in het tv-programma Natuurlijk Nederlands het lied Groene smart, tekst van Adriaan van Dis, dat landschapspijn prachtig omschrijft met onder meer de volgende zinnen:

'Waar is nog een uitzicht zonder pijn
Alsof we bang voor leegte zijn
Niets uit mijn jeugd is nog bewaard
De kust gemoerd, geen plein gespaard
Dag, oude boerderij
Smal kronkelpad, nu recht en plat'.

Wine Baljet, Almere

Koffiemelkcupdekseltjes

Zaterdagochtend. Het nieuws wordt beheerst door de formatie, spanningen met Turkije, president Trump, et cetera. Ik vind dit best vermoeiend, en toch blijf ik de artikelen hierover lezen.

Dan is daar opeens meneer M. Heldens uit Hegelsom met zijn pennenverzameling. En zijn vrouw Toos, die koffiemelkcupdekseltjes spaart. Ik ben er stil van. Ik wist niet dat ik dit wilde weten, maar het is zo. Wat een mooie bijdrage aan mijn weekend.

Leila Triki, Amsterdam

Sgt. Pepper's

Hoewel het inderdaad vijftig jaar geleden is dat het Beatlesalbum Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band verscheen, luidt het eerste zinnentje toch echt 'It was TWENTY years ago today'!

Martijn Klaver, Hoofddorp

Bijtende bever

Wij hebben ruim tien jaar geleden meegemaakt dat een loslopende jackrusselterriër gebeten werd door een bever. Aanvankelijk dacht de eigenaar dat zijn hond achter een rat aanging. Maar helaas, de bever beet met één beet een voorpoot van het beestje er praktisch af.

Bevers vluchten als ze mensen of honden tegenkomen, maar als ze even niet weg kunnen komen, gaan de tanden erin.

Als je in de Biesbosch ziet welke dikke bomen er worden omgeknaagd, verbaast het niet dat het voor een bever een peuleschil is een hondenpoot door te bijten.

Kaj Surink, Hemelum (Friesland)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden