Artritis-remmer is twijfelachtig

Er zijn twijfels gerezen over de wetenschappelijke onderbouwing dat nieuwe, dure ontstekingsremmers die artritis-patiënten gebruiken, Celebrex van producent Pharmacia en Vioxx van MSD, beter zijn dan conventionele en goedkopere middelen....

De publicatie waarop het vermeende voordeel - minder bijwerkingen zoals maag- en darmklachten - is gebaseerd, is misleidend, stellen enkele epidemiologen in een artikel in de British Medical Journal (BMJ) van 1 juni.

Het betreft een artikel in The Journal of the American Medical Association (JAMA) van september 2000. Daarin wordt een onderzoek beschreven naar de voordelen van de stof celecoxib (merknaam Celebrex), een zogeheten COX2-remmer ten opzichte van conventionele ontstekingsremmende pijnstillers zoals ibuprofen en diclofenac.

De kans op maagzweren en darmcomplicaties is bij de nieuwe middelen vele tientallen procenten lager, blijkt daaruit. Ja, stellen de critici in de BMJ, dat klopt maar dat geldt voor de eerste zes maanden.

Na een jaar slikken, is er geen statistisch significant voordeel meer, berekenen ze. De maagzweren ontstaan pas later. 'De auteurs wisten dit voor publicatie van het bewuste artikel, maar hebben dat niet opgeschreven, en ook niet aan de JAMA-redactie gemeld.' Pharmacia stelt alleen de gegevens over de eerste zes maanden in het artikel te hebben verwerkt, omdat in de laatste zes maanden te veel deelnemers niet meer meededen aan het onderzoek. Daardoor zou de statitische verwerking problematisch zijn geworden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden