Artikel 1 niet teleurgesteld, 'ook nul zetels is winst'

Artikel 1, de partij van Sylvana Simons, heeft geen zetel weten te bemachtigen. De drie maanden tijd die Simons had sinds het oprichten van haar partij, waren niet genoeg om voldoende stemmen te behalen.

Lyanne Levy
Sylvana Simons en haar partij vieren de verkiezingsavond in Amsterdam. Beeld anp
Sylvana Simons en haar partij vieren de verkiezingsavond in Amsterdam.Beeld anp

Zeker, ze hadden gehoopt op een zetel. Maar ook zonder een plaats in de Tweede Kamer heeft Artikel 1 gewonnen, zegt Simone van Saarloos, nummer 6 op de kandidatenlijst. 'Met onze idealen kunnen we niet verliezen. We waren er niet op uit om een grote partij te worden, hoe graag we ook in de Kamer willen.'

Dansend kwam Sylvana Simons aan het begin van de avond de trap af in club Dauphine in Amsterdam. Toen ze op 24 december 2016 bekendmaakte Denk te verlaten en een eigen partij te beginnen, wist ze dat ze weinig tijd had. 'Als we dit in drie maanden kunnen, wat gaat er dan in vier jaar gebeuren?', zegt medeoprichter Ian van der Kooy.

Als na de eerste exitpoll blijkt dat Artikel 1 geen zetel heeft weten te bemachtigen, laat Simons weten dat dit nog maar het begin is. Over een teleurstelling spreekt ze niet. Het volle programma, met veel optredens en sprekers, moet doorgaan. 'Wat er ook gebeurt, we ain't stopping', spreekt Simons het publiek toe. 'De eerste boodschap is afgegeven. Mensen zijn klaar met haat.'

Dat de partij niet in de Tweede Kamer komt, is voor het publiek geen reden om niet de dansvloer te betreden. Dit is nog maar het begin, is het gevoel in de zaal. 'We hebben gewonnen, ook met nul zetels', zegt vrijwilliger Melchior Verboekt. 'We hebben een beweging in gang weten te zetten. Dat is de winst.'

Lijsttrekker Sylvana Simons van Artikel 1 brengt haar stem uit voor de Tweede Kamerverkiezingen. Beeld anp
Lijsttrekker Sylvana Simons van Artikel 1 brengt haar stem uit voor de Tweede Kamerverkiezingen.Beeld anp

Hoe ging het er bij de andere partijen aan toe?

VVD
Een partij die optimisme tot motto heeft verheven, hoort een verlies met gejuich te begroeten. Dus wordt er gejoeld in het WTC, als voor de VVD een verlies van tien zetels wordt voorspeld. 'Fantastisch resultaat'.

PVV
De afwezigheidscampagne van Geert Wilders heeft zijn PVV in de prognose van de einduitslag 20 zetels opgeleverd. De voorspelde tweestrijd met de VVD is in een nederlaag geëindigd.

CDA
Een sterke eindsprint brengt CDA naar 19 zetels. 'We hebben de weg omhoog gevonden.'

D66
Het Torentje wordt het niet, zoals Alexander Pechtold zo vurig hoopte. Maar een monsterzege is het wel voor D66.

Forum voor Democratie
Baudet snoerde zijn tegenstanders in zijn overwinningsspeech met zichtbaar genoegen de mond.

Partij voor de Dieren
'Groene politiek heeft gewonnen'.

PvdA
De totale shock overheerste. 'Het voelt onrechtvaardig', zei Dijsselbloem. Dat er gepraat gaat worden, staat wel vast. Lodewijk Asscher sprak over 'een bittere, traumatische avond'.

GroenLinks
'Dit', zegt Jesse Klaver, 'is een overwinning om trots op te zijn. We hebben meer zetels gewonnen dan we ooit in de Kamer hadden. Maar we zijn pas net begonnen. You ain't seen nothing yet.'

SP
Emile Roemer oogt nog net zo veerkrachtig als aan het begin van een uitputtende verkiezingscampagne, hoewel de SP en winnen op landelijk niveau zich kennelijk slecht met elkaar laten verenigen.

50Plus
Henk Krol betreedt dansend de zaal waar 50Plus de verkiezingsavond doorbrengt. 'Lieve mensen, we zijn verdubbeld!'

Denk
De compromisloze houding is beloond.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden