Advertentie vanBig Data Expo

Wat is dit?

'Advertentie van ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciele afdeling van DPG Media. De journalisten van de Volkskrant zijn hier niet bij betrokken.

Artificial Intelligence: waardecreatie met behulp van data

Bier dat is gebrouwen op basis van AI of AI inzetten voor het identificeren van dieren. Het zijn slechts twee voorbeelden van waartoe AI in staat is. Eng? Misschien wel. Toch stelt iemand als Bill Gates dat AI de vriend van de mens kan zijn. Over het onderwerp is voldoende te zeggen en schrijven, op de vijfde editie van de vakbeurs Big Data Expo die op 18 & 19 september plaatsvindt in de Jaarbeurs Utrecht is het één van de thema’s.

Beeld Big Data Expo

Vragen

Aan de basis van AI staat uiteraard een enorme hoeveelheid data. Met behulp van een goede IT-infrastructuur en algoritmes is daarmee tot kunstmatige intelligentie te komen die beslissingen neemt. Tijdens de opkomst van AI, een aantal jaar geleden, rezen al de nodige vragen of de ontwikkeling niet voor vervelende situaties zou kunnen zorgen in de toekomst. De angst dat ‘apparaten’ een eigen wil krijgen lijkt ongegrond, maar het is wel belangrijk om de focus juist te houden.

Eerlijkheid en vertrouwen

Volgens TNO is het houden van de juiste focus van groot belang. De organisatie houdt hierover een presentatie tijdens de BDE en gaat daarbij vooral in op het nastreven van verantwoorde waardecreatie met behulp van data. Eenvoudig is het creëren van waarde op basis van data niet. De potentie is er sowieso, maar wederom moeten de voorwaarden in orde zijn. Eén van de voorwaarden is de publieke opinie. TNO deed al in 2015 onderzoek naar hoe de Nederlandse bevolking naar big data keek en ging eveneens na welke zorgen er leefden. Uit het onderzoek rolde het programma Verantwoorde Waardecreatie met Data (VWData). Wetenschappers van de organisatie legden met dit programma eveneens de basis voor een groot aantal antwoorden op de vragen die er leefden onder de bevolking. De belangrijkste conclusie die TNO trekt? Het is van belang dat data en wat organisaties ermee willen doen eerlijk, accuraat, vertrouwelijk en transparant is.

VS versus China

AI is volgens velen zo kansrijk voor toekomstige innovatie en bedrijfsmatige oplossingen, dat er een ware race is ontstaan naar wie de meeste vooruitgang boekt. Jarenlang liep de VS voorop, vandaag de dag neemt China die rol over met de meeste patenten en startups. Op bedrijfsniveau investeren giganten als Google, Facebook en Amazon enorm. Dat doen ze bijvoorbeeld in technologie zoals spraakgestuurde assistenten. MIT Technology magazine schrijft dat AI al 22 procent van het werk van advocaten beter en sneller kan overnemen. Het betreft vooral het doorspitten van documenten. AI is immers al in staat tot het deels uitpluizen en begrijpen van teksten.

Machine learning

Machine learning is een belangrijk onderdeel van AI. Legio bedrijven voeren tests uit of hebben machine learning al in de praktijk in gebruik. Denk aan sorteerapparatuur in de recyclingindustrie, waarbij een robot op basis van AI specifieke artikelen uit de grote stroom afval kan filteren. Op e-commerce vlak zijn er ook veel voorbeelden, waarbij algoritmes in staat zijn om patronen te herkennen en op basis daarvan suggesties te doen of content aan te passen aan bezoekers. Daarmee zijn onder andere verkopen te stimuleren. Feilloos is AI nog niet, maar de ontwikkeling gaat zo hard dat bijblijven noodzakelijk is. Dat kan op de Big Data Expo uitstekend, bezoek een van de vele presentaties en laat u bijpraten!

Zowel de beursvloer als het uitgebreide programma is na aanmelding gratis te bezoeken. Kijk voor meer informatie op www.bigdata-expo.nl

Beeld Big Data Expo

De journalisten van de Volkskrant zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden