Artiesten van straat geweerd in Amsterdam

Burgemeester Patijn van Amsterdam heeft het aantal plaatsen in de stad waar straatmuzikanten en artiesten mogen optreden beperkt. Met ingang van dit weekeinde mogen ze hun kunsten niet meer vertonen op het Stationsplein, het Damrak, de bloemenmarkt op het Singel en de Munt....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het drukke verkeer op de straten is aanleiding voor de burgemeester het verbod uit te breiden, blijkt uit de zaterdag gepubliceerde verordening. Drukke winkelstraten als de Kalverstraat, de Damstraat, het Spui en de Leidsestraat, en de smalle stegen in het centrum, waren al verboden terrein.

De burgemeester is ziek en kan de aanscherping van het regels niet nader uitleggen. Zijn woordvoerder zegt echter dat Patijn 'verrast' is door het verbod. Gisteren was niet duidelijk of de nieuwe regels wel zijn ingevoerd zoals de burgemeester had gewild.

Op mooie dagen staan er op het Damrak, de straat tussen het Centraal Station en de Dam, veel fraai uitgedoste levende standbeelden. Op het Stationplein zijn altijd meerdere groepen actief. In de zomer is het plein een verzamelplaats van rugzaktoeristen die naar de muziek luisteren.

Zondag speelde de Ecuadoraanse band Jarina Zuid-Amerikaanse deuntjes op het Stationsplein. Ze trokken vrij veel publiek en verkochten cd's. In de rieten mandjes lag aardig wat muntgeld.

De leider van de band wist nog niets van een nieuw verbod in Amsterdam. 'We hebben een vergunning van de gemeente Nieuwegein. We hebben geen specifieke toestemming voor dit plein. Het maakt niets uit, want we zijn nog nooit gecontroleerd.' Dat het plein verboden wordt voor muzikanten, nam hij voor kennisgeving aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden