Artiesten die aan de drank bezweken

1 Jim Morrison (1943-1971)

Deze week was het veertig jaar geleden dat het hart van de zanger van The Doors het begaf. Niet alleen door overmatig drankgebruik (hij dronk al stevig voordat hij in 1967 doorbrak), want net als bij de negen maanden eerder overleden Janis Joplin waren er ook andere drugs in het spel. Maar het was de alcohol die hem zo onberekenbaar maakte, en voorkwam dat hij in 1968 in Amsterdam kon optreden.

2 Keith Moon (1946-1978)

Misschien wel de beste rock-'n roll-drummer ooit, en zeker een van de meest onhandelbare. Hij liet op tournees van zijn band The Who een spoor van vernielingen na. Hij genoot vooral van het door de wc spoelen van explosieven wat hem tot een levenslange verbanning uit de Holiday Inn-hotels kwam te staan. Dat leven duurde door zijn immense drankinname echter veel te kort, want de grootste vernielingen betroffen zijn eigen lichaam.

3 Bon Scott (1946-1980)

Misschien wel de beste hardrockzanger ooit, deze Bon Scott die zichzelf dooddronk in een Londense club. Hij was met AC/DC net wereldwijd doorgebroken met Highway To Hell en werkte aan de opvolger.

Zijn bandleden twijfelden aanvankelijk, maar gingen toch door met een andere zanger, Brian Johnson. De plaat die ze met hem zouden afmaken, Back In Black is een van de best verkochte rockplaten aller tijden. Johnson zingt nog altijd in AC/DC, Scott zou dit jaar de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt.

4 Harry Nilsson (1941-1994)

Waar in de jaren zeventig onder rocksterren drankgelagen plaatsvonden, daar was Harry Nilsson. John Lennon zocht hem op voor zijn 'Lost Weekend', maar ook Keith Moon, Ringo Starr en Alice Cooper behoorden tot Nilssons beruchte drankclubje. Behalve drinken kon hij prachtig zingen en componeerde hij mooie liedjes. Zijn tragiek was dat zijn grootste hits Everybody's Talking en Without You, niet van hemzelf waren.

5 Townes Van Zandt (1944 -1997)

De countrymuziek of Americana waarbinnen Townes Van Zandt zich begaf wordt wel eens gekscherend aangeduid als 'muziek voor gescheiden mannen met een drankprobleem'. Die vinden nergens zoveel troost als bij Van Zandt, die aan de alcohol zou bezwijken.

Hij schreef in de jaren zeventig tijdloze liedjes, maar zat er toen hij er in de jaren negentig eindelijk succes mee kreeg meestal bij als een menselijk wrak, altijd met een fles drank onder handbereik.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden