Arthur van Amerongen houdt een pleidooi voor het afschaffen van de feestdagen

Schaf dat stomme feest af.

null Beeld Illustratie: Gabriel Kousbroek
Beeld Illustratie: Gabriel Kousbroek

Dit is mijn laatste column voor de Volkskrant. In 2017 althans. Volgende week dinsdag is het Tweede Kerstdag in Nederland en verschijnen er geen kranten. Alweer een goede reden om dat stomme feest af te schaffen. Hier kom ik zo dadelijk op terug.

In december herlees ik altijd het oeuvre van Charles Dickens. Vooral The Haunted Man and the Ghost's Bargain: A Fancy for Christmas-Time is prima te doen op een zonovergoten strandterras, met op de huid geroosterde zeebaars, wat flessen wijn en de moeie voeten in het hagelwitte zand.

Dickens herinnert mij aan Kerstmis op de Veluwe. Mijn moeder was een goed mens, maar niet wat je noemt een keukenprinsesje. Op Eerste Kerstdag maakte ze steevast zuurkool. Die kwam als poeder uit een zakje. Dat spul mengde ze met lauw water, koffieroom en een pakje margarine van het merk Zeeuws Meisje. Na vijf minuten had ze dan een hele pan vol wonderzuurkool met klonters. De rookworst kregen we er koud bij want 'dat was veel feestelijker'.

Na de roze pudding van Saroma vluchtte ik naar het Leger des Heils om bij te eten. De erwtensoep en warme chocolademelk daar waren goed te verteren. Bovendien speelde de fanfare opwekkende deuntjes rond de dampende ketel in de vrieskou. Zo werd mijn Kerst toch nog een beetje huiselijk.

Als ik Dickens lees, moet ik vol erbarmen denken aan de bezorger van de avondkrant, die klappertandend en blauw van de kou bij zo'n brassende Hollandse familie naar binnen kijkt en al blij mag zijn als hij een dubbeltje kerstfooi van die smerige krenten krijgt.

Ik zou mij als mohammedaans kindje ook uitgesloten voelen. Daarom mogen ze van mij al die zogenaamde feesten verbieden. Kerst, Pasen, Pinksteren en Valentijnsdag zijn uitvindingen van Ikea, Kruidvat, de diverse woonboulevards en dus van de Mammon. En de historische Jezus heeft toch nooit bestaan volgens Huub Oosterhuis. Of hofpredikant Carel ter Linden, daar wil ik van af zijn.

Tevens eis ik een verbod op het Slachtfeest en op het Suikerfeest. Ik kan niet tegen dierenmishandeling en obese kindertjes volproppen met zoete troep vind ik walgelijk.

Mijn pleidooi voor het afschaffen van de feestdagen is een uitgesproken progressief standpunt, waarmee ik mij in het kamp van de cultuurmarxisten schaar. Dat wat verbindt, is belangrijker dan dat wat verdeelt. Professor Wekker, Zwarte Piet, Jeruzalem als eeuwige en ondeelbare hoofdstad van Israël, Trump, gendervrije toiletten: het zijn voor mij faits divers.

Zo, en nu even een gezinsdoos haldol inslaan voor de feestdagen. Boas festas.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden