Review

Arthur Rosenfeld doet eigen afscheid weinig recht

Arthur Rosenfeld doet met dit optreden weinig recht aan zijn lange staat van dienst in de jeugd- en theaterdans. De motoriek is vertrouwd lichtvoetig en herinnert aan gouden tijden.

Annette Embrechts
null Beeld Phile Deprez
Beeld Phile Deprez

Hij wordt de Woody Allen van de dans genoemd, vanwege zijn zwartgallige humor, Joodse afkomst en vooral zijn tragikomische duetten met echtgenote Ana Teixidó, over herkenbare huwelijkse perikelen. In EXIT Pursued by a Bear staan ze sinds tijden weer samen op het podium, verbazingwekkend energiek en lenig.

Arthur Rosenfeld (64) heeft bijna de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, zijn vrouw is 56. Weer huppelen ze pesterig, plagerig en wispelturig om elkaar heen. Toch vormen de duetten slechts een brokkelig verhaal. De motoriek is vertrouwd lichtvoetig en herinnert aan gouden tijden, maar de weerbarstige laag die Rosenfeld suggereert, hapert hardnekkig.

EXIT Pursued by a Bear

Dans
Door: MAAS Theater & Dans/Korzo Producties.
Concept: Arthur Rosenfeld. 2/12, Maaspodium, Rotterdam.
Nog te zien op 4 en 5/2, Korzo Theater, Den Haag.

Rosenfeld neemt met EXIT Pursued by a Bear afscheid van Maas Theater en Dans. Als choreograaf wil hij af van jaarlijkse creatiedruk. Als performer wil hij door. Hoe, is nog onduidelijk.

Die dubbelhartigheid, van een terugblik op zijn choreografische erfenis en weerzin tegen een definitief vertrek, speelt hij als potsenmaker uit. Rosenfeld aarzelt wanneer zijn vrouw hem het podium oproept - wij moeten aanmoedigen. Een jongleur, danseres, goochelaar en kostuumontwerper interrumperen 'spontaan', maar dat is overduidelijk doorgestoken kaart.

De solo met aarde op zijn borstkast, verwijzend naar zijn achtjarige danstijd bij grootheid Pina Bausch, is prachtig, vol zelfspot. Verder doet Rosenfeld met dit optreden weinig recht aan zijn lange staat van dienst in de jeugd- en theaterdans. De stad Rotterdam deed het gelukkig beter: die eerde hem zaterdag met de Erasmusspeld.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden