Arthur Japin

Live uit buiten- of binnenland: de kunst van het vakantievieren volgens een bekendere Nederlander. Deze week: schrijver en ooit danser Arthur Japin, die met zijn twee partners Ben en Lex vakantie viert in de Dordogne.

Hoe sta je erbij?

Ik sta op het grote terras van ons gele, kalkstenen huis uit de 17de eeuw en kijk uit over ons dal met een rivier aan het eind. De zon staat op het huis en het is net alsof het licht geeft. Het heeft een toren en staat op een rots omringd door een groot bos vol herten, everzwijnen en eekhoorns. Er wordt nu gebouwd aan een sauna- en fitnessruimte en een balletstudio. Ik heb vroeger gedanst en toen ik Vaslav aan het schrijven was, leek het me ineens zo geweldig om straks als oud mannetje te eindigen zoals ik als kindje begonnen ben, met één hand aan de barre, een beetje bibberend zoekend naar je balans. En als dat klaar is, maken we nog een zwembad. Het is een droomhuis.


Hoe weet je dat er everzwijnen zijn? Ben je er wel eens eentje tegen het lijf gelopen?

Omdat ze de hele tuin open wroeten. En je hoort ze. Ze komen alleen als het donker is. Ik heb ze één keer een beetje schimmig gezien. De hertjes zie je trouwens wel de hele dag, die komen echt tot aan het keukenraam.


Ben je stoer met dingen als everzwijnen of juist heel schijterig?

Ik hoor wel eens dat je vooral niet tussen everzwijnen en hun kinderen in moet gaan staan, maar toch heb ik geen angst voor het bos. Wat dat betreft ben ik wel stoer, ja. Ik heb nog nooit eerder op die manier naar mezelf gekeken haha, maar nu jij het zo zegt, klopt het toch wel.


Waar krijg jij nou echt een vakantiegevoel van?

Gek genoeg is dat de rust in combinatie met werken. Ik heb deze vakantie bijvoorbeeld de drukproeven nagekeken van mijn nieuwe roman Maar buiten is het feest, die 25 september uitkomt, en ik ben begonnen aan een nieuw boek. De combinatie van een paar uur werken en dan naar buiten komen in de rust en de natuur, waardoor je in die sfeer en gedachten kunt blijven zonder dat er iets van de buitenwereld tussendoor komt, is voor mij vakantie. Je kunt echt even je eigen wereld maken. We gaan een keer of zes per jaar naar dit huis, en verder reizen we ook nog naar veel andere plekken.


Is het moeilijker om met z'n drieën tot de keuze van een vakantiebestemming te komen? Of is het juist makkelijker omdat je altijd meeste-stemmen-gelden kunt doen?

Dat hoeven we nooit te doen, want we zijn altijd voor hetzelfde in. We hebben het alle drie heel druk en hebben alle drie in de vakantie vooral behoefte aan rust.


Loop je elkaar eerder voor de voeten als je met z'n drieën bent? Bijvoorbeeld dat je alle drie tegelijkertijd het vlees op de barbecue wilt omdraaien?

Nee, dat hebben we helemaal niet. Daarvoor is het hier ook te groot. Barbecueën heb ik nog nooit gedaan en dat wil ik ook zo houden. Maar nee, ik vind het juist heerlijk om zo intens met mensen samen te zijn. Zolang het mijn partners zijn dan, in ander gezelschap ben ik juist heel lastig. Ik kan me niet lang concentreren op mensen, dan wil ik alweer terug in mijn eigen gedachten. Lex en Ben storen me daar niet in, en als ik iets niet hoor, zeggen ze het gewoon twee of drie keer. Dus het is behoorlijk harmonieus. Anders hou je het ook niet vol met z'n drieën. We hebben nooit ruzie.


Gaan jullie alle drie op hetzelfde moment naar bed?

Nee. Ben houdt een kinderbedtijd aan, die gaat al om tien uur naar bed. En dan zitten Lex en ik nog tot een uur of twaalf naar de sterren te kijken.


Zijn jullie romantischer op vakantie?

Je hebt vooral langere gesprekken, waardoor je dichter bij elkaar komt, omdat je op vakantie echt tijd hebt voor elkaar hebt.


Maar strooi je ook extra veel met liefdesverklaringen op vakantie?

Ja, maar dat doe ik thuis ook. Elke dag wel een keer. Zodra in me opkomt 'goh wat hou ik toch veel van ze', dan zeg ik het gelijk. Dus dat vliegt hier sowieso nogal door de ruimte.


Voelt de ander zich dan wel eens gepasseerd als het in zijn bijzijn gebeurt?

Nee, ik zeg het tegen hen beiden. We realiseren ons hoe bijzonder het is dat we met z'n drieën zijn en benoemen dat ook vaak.


Je verklaart ze altijd met z'n tweeën tegelijk de liefde?

Nee, soms ook wel tegen eentje hoor. Dan zeg ik bijvoorbeeld tegen Lex dat ik hem lief vind. En dan zegt Ben: 'Ja, wat is-ie lief hè?' Dus dan krijg je bijval. Met z'n drieën een relatie hebben, is niet of-of maar en-en. De liefde verdubbelt.


Wordt er wel eens gek gekeken als jullie met drie mannen één hotelkamer nemen?

Nee, want we nemen altijd twee kamers. Je hebt amper hotelkamers met drie bedden.


En is het dan een kwestie van om de beurt alleen slapen?

Uh... nou.... eh... haha, om dit soort dingen nou allemaal te bespreken. Nou ja, goed dan. Een van ons ligt graag overdwars dus die slaapt sowieso altijd apart. We zijn alle drie heel lang en zes meter man in één bed, dat hebben we geprobeerd, maar dan doet niemand een oog dicht. Er is dan gewoon te veel energie in dat bed.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden