Art Nouveau in Delft

De tentoonstelling Delftse Art Nouveau in het Techniek Museum belicht een minder bekend tijdvak in de historie van Delft. Na de Gouden Eeuw dutte Delft in cultureel en economisch opzicht in, om pas in de tweede helft van de negentiende eeuw te ontwaken....

In 1863 werd de Polytechnische School opgericht, de voorloper van de Technische Universiteit Delft. Verschillende docenten van die school waren nauw verbonden met de opleving van het industriële en culturele klimaat. Op de expositie staan dan ook opvattingen en werk centraal van de Delftse docenten-kunstenaars Adolf Le Comte, Karel Sluyterman en Bram Gips.

De tentoonstelling omvat zilverwerk, glas-in-lood, bouwkeramiek, aardewerk, interieurs, meubilair, wand- en plafonddecoraties en grafische vormgeving. Delftse Art Nouveau is onderdeel van een thematische aanpak van een kunstrichting die rond 1890 ontstond en die ook Delft niet onberoerd heeft gelaten.

Museum Lambert van Meerten, Museum Paul Tétar van Elven en De Porceleyne Fles werken mee aan het project door middel van presentaties, lezingen en een stadswandeling. Voor kinderen van 8-14 jaar zijn er workshops glas-in-lood maken. Na de zomer verhuist de expositie naar het Drents Museum in Assen (13 okt tot 21 jan)

De wandeling voert langs stadspanden waar Art Nouveau of Jugendstil is toegepast. Over het algemeen zijn dat sobere voorbeelden, uitgezonderd de tegeltableaus van sectielaardewerk.

Sectiel was een nieuwe wijze van samenstellen van tegeltableaus die De Porceleyne Fles in 1900 op de wereldtentoonstelling in Parijs introduceerde. In plaats van vierkante tegels die de voorstelling willekeurig doorsnijden, modelleerde de (sectiel)ontwerper de tegels naar de hoofdlijnen van de afbeelding.

De Maagd van Amsterdam (expositie) en de gevel van het pand aan Cameretten 1/1a (wandelroute) zijn fraaie voorbeelden van sectieltegeltableaus van De Porceleyne Fles.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden