Arroyo volgens peilingen winnaar verkiezingen Filipijnen

Het zittende staatshoofd Arroyo van de Filipijnen lijkt de presidentsverkiezingen van maandag te hebben gewonnen. Dat blijkt uit onder meer peilingen bij uitgangen van stembussen....

ANP

De bevolking van de Filipijnen kon maandag zowel een nieuwe president als een nieuw parlement kiezen. Ongeveer 43,5 miljoen stemgerechtigden waren opgeroepen om hun stem uit te brengen.

De stembusgang ging gepaard met massale veiligheidsmaatregelen. Alleen al in de hoofdstad Manilla zette de regering 17.000 man aan veiligheidstroepen in om de orde te bewaren. Dat kon niet voorkomen dat nog voordat de stembureaus goed en wel hun deuren hadden geopend, er al zeker 25 doden waren gevallen door geweld dat te maken had met de verkiezingen. Sinds half december toen de campagne begon, hebben volgens officiële cijfers al bijna 120 mensen het leven gelaten in politiek geweld.

Meer dan 200.000 militairen en politiemensen - van wie 17.000 in de hoofdstad Manilla - moesten maandag zorg dragen voor orde en veiligheid. In het weekeinde deden geruchten de ronde als zouden militante groeperingen van plan zijn aanslagen uit te voeren op de verkiezingsdag.

De 57-jarige Gloria Macapagal Arroyo gold al als favoriet voor de eindoverwinning. Tegenstander Fernando Poe Junior heeft geen enkele politieke ervaring. De drie andere kandidaten voor het presidentsschap, die geen enkele kans maakten op het presidentschap waren Panfilo Lacson, Paul Roco en Eduardo Villanueva.

De officiële uitslag zal waarschijnlijk pas over een maand bekend worden. Dinsdag valt er evenwel naar verwachting toch met meer zekerheid iets te zeggen over de winnaar. De Filipijnen konden maandag niet alleen hun voorkeur kenbaar maken op nationaal niveau, ook stonden er veel lokale posten op het spel. In totaal 17.000 functionarissen moesten verspreid over het hele land worden gekozen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden