Arresteer oproepers tot Jodenmoord

Elke week reageren Amanda Kluveld en René Cuperus op een actuele stelling. Deze week luidt die: 'De aangifte tegen Harry van Bommel is terecht'. Hier de bijdrage van Amanda Kluveld.

Amanda Kluveld

‘Deelt u de mening dat verdere escalatie van de oorlog een reëel probleem is, en dat tot een derde Palestijnse intifada wordt aangezet, waarin zelfmoordaanslagen in Israël zullen voorvallen?’ Deze Kamervraag werd op 30 december ingezonden door SP’ers Harry van Bommel en Agnes Kant. Als bronverwijzing gaven ze het adres van de een pagina van de website van Al Jazeera International. Daarop is een interview te vinden met de politiek leider van Hamas Khaled Meshaal, die oproept tot een intifada tegen Israël met zelfmoordaanslagen. Van Bommel legde in zijn Kamervraag dus zelf het verband tussen intifada en gewelddadige aanslagen.

Kritiekloos

Enige dagen later riep hij ‘Intifada, Intifada, Palestina vrij’. Hij werd daarom bekritiseerd maar niemand namdeed de moeite hem met zijn Kamervraag te confronteren. Daardoor kon hij wegkomen met de bewering dat hij met intifada geweldloos verzet bedoelde. Maar bedoelde de persoon met de megafoon waar Van Bommel zich naar eigen zeggen door liet aanvoeren dat ook? Het Kamerlid heeft dat niet nagetrokken. Hij riep kritiekloos wat hem gevraagd werd te roepen.

Nu is er aangifte gedaan tegen Van Bommel vanwege een leuze die hij niet zelf heeft geroepen maar die door anderen in zijn nabijheid werd gescandeerd: ‘Hamas, Hamas, de Joden aan het gas’. Bram Moszkowicz deed aangifte tegen Van Bommel omdat die zich niet distantieerde. Moszkowicz verwijst naar Hans Janmaat die veroordeeld werd vanwege uitlatingen van anderen. Maar de vergelijking gaat toch niet helemaal op. Zowel rechter als Hoge Raad oordeelde toen dat de discriminerende leuzen waren geroepen tijdens een demonstratie van CP’86 door een gemeenteraadslid en een secretaris van de partij en niet door willekeurige demonstranten. Men leidde daar uit af dat het om een bewuste samenwerking ging.

Niet opgepakt

Een zinniger vergelijking is die van de demonstratie waar Van Bommel in meeliep met de demonstratie tegen Salman Rushdie in 1989. Demonstranten die opriepen tot het vermoorden van Rushdie werden niet gearresteerd zoals schrijver Stephan Sanders toen tot zijn verbijstering constateerde. Twintig jaar later is het nog steeds mogelijk om straffeloos op te roepen tot het vermoorden van anderen. Geen van de demonstranten die schreeuwden dat ze Joden willen vergassen, is opgepakt. Een lieve vrede die zo behouden wordt, is niets meer dan een stinkend gedrocht. Arresteer de oproepers tot Jodenmoord nu!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden