Arrestatieteam pakt jihadist op in Maastricht wegens betrokkenheid bij 'ernstig geweldsmisdrijf'

De politie blijkt maandag een jihadist uit Maastricht te hebben opgepakt wegens betrokkenheid bij een 'ernstig geweldsmisdrijf'. De Iraaks-Nederlandse Mohammed G. werd door een arrestatieteam uit zijn flat gehaald. De man was sinds vorig jaar oktober op vrije voeten naar een eerdere veroordeling wegens poging tot uitreizen naar het kalifaat.

Rechtbanktekening van een eerdere rechtszaak tegen Mohammed G. (rechts), in 2013. Beeld anp
Rechtbanktekening van een eerdere rechtszaak tegen Mohammed G. (rechts), in 2013.Beeld anp

Dat bevestigt het Openbaar Ministerie na berichtgeving hierover in De Telegraaf. De huidige verdenkingen tegen de man hebben niet met terrorisme of jihadisme te maken, zegt de woordvoerder van het OM. Omdat de verdachte in beperking zit - wat inhoudt dat hij uitsluitend met zijn advocaat contact mag hebben - geeft het OM geen verdere toelichting op de zaak.

Volgens De Telegraaf werd de man maandag door een zwaar bewapend arrestatieteam van zijn bed gelicht in een flat van het Legers des Heils in Maastricht, waar hij sinds zijn vrijlating woonde. Daarbij zou een granaat gebruikt zijn.

Ontoerekeningsvatbaar

In 2013 werd Mohammed G. al eens veroordeeld omdat hij probeerde uit te reizen naar IS-gebied. Hij werd door de rechtbank schuldig bevonden, maar hoefde niet de gevangenis in omdat hij ontoerekeningsvatbaar zou zijn. Dat G. van plan was te moorden, werd volgens de rechtbank onder meer duidelijk uit jihadistisch materiaal dat bij hem werd gevonden en vooral uit een chat met een moslima. Hij zei tegen haar dat hij ging vechten tegen 'mensen die onthoofd dienden te worden'.

G. kon volgens de rechter zijn daden niet worden aangerekend, omdat hij last had van psychoses en 'bevelshallucinaties'. Hij kreeg de jihadopdracht van een krijger in zijn hoofd. Die dreigde met marteling als hij niet zou gaan. De rechter oordeelde in die zaak dat voorbereidingen voor een jihadreis vallen onder de voorbereiding op het medeplegen van moord.

Twee jaar later werd Mohammed G. opnieuw opgepakt nadat hij een vals paspoort had aangeschaft en opnieuw probeerde naar Irak of Syrië af te reizen. Ook had hij aangeven een martelaarsdood te willen sterven. Hij kreeg een celstraf van drie jaar met tbs. Een van de bijkomende voorwaarden was dat hij een resocialisatietraject van het Leger des Heils zou volgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden