Arrestaties Syrië-ronselaars België

De Belgische politie heeft bij een grootschalige actie 25 personen gearresteerd die betrokken zouden zijn bij de rekrutering van jonge moslims voor de strijd in Syrië. Drie van hen zouden een netwerk hebben gerund dat jongeren indoctrineerde, trainde en naar Syrië stuurde. Volgens het Openbaar Ministerie is dat netwerk nu grondig gedestabiliseerd.

BRUSSEL - Bij de politieactie vorige week werden in vijf dagen tijd 55 huiszoekingen verricht en 74 personen opgepakt voor verhoor. Bij de huiszoekingen werden volgens het OM grote geldsommen gevonden, een kogelvrij vest, veel mobiele telefoons en simkaarten en talrijke klaargemaakte reiszakken met materiaal voor berg- en trektochten.

Van de 74 gearresteerde personen blijft naar 25, onder wie twee minderjarigen, een onderzoek lopen. Onder hen een aantal jonge Syriëstrijders, maar ook ronselaars en geldschieters. De kern van het ronselnetwerk zou een 'familiebedrijfje' zijn: de twee Brusselse broers Othman en Mohamed A. en hun zwager Redouane.

Redouane zou tientallen jongeren hebben geïndoctrineerd in zijn islamitische boekhandel, vlak bij een moskee. Hij zou ook trainingskampen hebben georganiseerd aan de Belgische kust, in de buurt van Oostende. Daarna vervoerden Othman (22) en Mohamed A. (23) de jihadi's naar het Duitse Düsseldorf, vanwaar ze naar Turkije vlogen en de grens met Syrië overstaken.

De twee broers worden verdacht van leiderschap van een terroristische organisatie, maar ontkennen met klem. 'Dit is echt belachelijk', zegt hun advocaat Sébastien Courtoy. 'Mijn cliënten kennen veel mensen die naar Syrië willen vertrekken. Zij gaan daarmee akkoord en hebben hun vrienden geholpen om in Düsseldorf te komen. Dat maakt van hen geen ronselaars of terroristen.'

In april vorig jaar voerde de politie een actie uit in Antwerpen. Toen werden vier personen aangehouden op verdenking van het ronselen van Syriëstrijders. Zij waren gelieerd aan de extremistische organisatie Sharia4Belgium. De extremisten die nu zijn opgepakt, zouden deel uitmaken van een nieuwe en tot nog toe onbekende groep, die vooral in Brussel opereert. Ze zouden rekruteren voor de extremistische rebellengroepering ISIS (Islamitische Staat in Irak en de Levant), die nog gewelddadiger is dan het al-Nusra Front, de Syrische tak van Al Qaida.

Tot nu toe zijn er uit België zo'n tweehonderd jongeren naar het Syrische front vertrokken. Naar schatting dertig van hen zijn teruggekomen. Twintig zijn in Syrië gesneuveld. De straffen op het werven van personen 'met het oog op het plegen van een terroristisch misdrijf' zijn vorig jaar verhoogd.

Strafrechtelijk onderzoek naar Nederlandse jihadronselaars

In januari lichtte de Haagse politie twee moslims van 17 en 20 jaar van hun bed. Zij worden ervan verdacht een 15-jarig Marokkaans-Nederlands meisje te hebben geholpen een reis naar Syrië voor te bereiden. Het duo had haar enkele duizenden euro's gegeven voor haar jihadtrip.

Half juli werd in Zoetermeer de 19-jarige Somalisch-Nederlandse Oum Usama opgepakt op verdenking van ronselen van jongeren. Na twee weken voorlopige hechtenis kwam ze op vrije voeten. Er was onvoldoende bewijs om haar langer vast te houden. Ze bleef wel verdachte, maar wachtte een mogelijke rechtszaak niet af. Kort na haar vrijlating reisde ze zelf af naar Syrië.

Vorig voorjaar deden Haagse ouders aangifte tegen Ibrahim de Turk, een figuur die al sinds 2001 als ronselaar in het vizier is van inlichtingendiensten. Hij sneuvelde vorig jaar in Syrië. Ouders deden ook aangifte tegen Azzedine C., ofwel Abou Moussa, die zich op sociale media manifesteert als spreekbuis van Nederlandse Syriëstrijders.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden