Commentaar

'Arrestaties jihadisten bewijzen dat onze wetgeving voldoet'

Of Moussa en Suhayb voor jaren achter de tralies zullen verdwijnen, staat nog lang niet vast, schrijft Hans Wansink in het commentaar van de Volkskrant.

OPINIE - Hans Wansink
(VLNR) Politiechef Paul van Musscher, de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen en de hoofdofficier van justitie Henk Korvinus informeren de pers over de arrestatie van twee Hagenaars die mensen zouden hebben geronseld voor de jihad in Syrie en/of Irak. Beeld anp
(VLNR) Politiechef Paul van Musscher, de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen en de hoofdofficier van justitie Henk Korvinus informeren de pers over de arrestatie van twee Hagenaars die mensen zouden hebben geronseld voor de jihad in Syrie en/of Irak.Beeld anp

De aangiften door Haagse ouders vanwege het ronselen voor de gewapende jihad in Syrië dateren al vanaf april 2013. Het duurde tot deze week voordat drie arrestaties werden verricht. Azzedine C., alias Abou Moussa, en zijn vrouw werden in Zuid-Duitsland aangehouden.

Hij wordt verdacht van ronselen voor IS in Syrië. Rudolph H., alias Abu Suhayb, werd in Den Haag gepakt. Hij is de man achter jihadsite De Ware Religie en een gangmaker van de IS-betogingen in de Haagse Schilderswijk.

Het zijn 'grote vissen', zoals de Haagse burgemeester Van Aartsen Moussa en Suhayb noemde. Hij hoopt met hun arrestaties op terugkeer van de rust in de Haagse achterstandswijken. 'Als je de kern aanpakt, heeft dat altijd effect op de meelopers', aldus Van Aartsen. Dat effect valt nog te bezien.

In de eerste plaats is het oppakken van verdachten iets anders dan veroordelen tot serieuze gevangenisstraffen. Sinds 11 september 2001 zijn er zo'n tweehonderd aanhoudingen verricht in verband met terrorisme. Verreweg de meesten stonden na enkele uren of dagen weer op straat omdat er onvoldoende bewijs van strafbare feiten was om ze langer vast te houden. Of het Openbaar Ministerie in dit geval meer succes heeft, moet worden afgewacht. De drie hadden in elk geval geen concrete plannen voor geweldpleging in Nederland en in hun woningen werden geen wapens aangetroffen.

2.0 versie
In de tweede plaats bleek uit het rapport Transformatie van het jihadisme in Nederland dat de AIVD in juni uitbracht dat de invloed van leidende figuren op moslimjongeren zwaar werd overschat. In 2011 ging de inlichtingendienst ervan uit dat met het vastzetten van de Hofstadgroep en het uitschakelen van enkele haat-imams het radicalisme zou zijn uitgedoofd. Het jihadisme kwam echter in een 2.0 versie terug: via internet ontstaan overal in Europa spontaan kernen van moslimextremisten die, geïnspireerd door IS, afreizen naar Syrië en/of aanslagen beramen in Europa.

Intussen bewijst de aanhouding van de jihadisten dat met bestaande wetgeving effectief kan worden opgetreden, mits de capaciteit van de inlichtingendiensten en het opsporingsapparaat op peil worden gebracht. De 'weerbaarheid' waartoe de regering gisteren terecht opriep, moet dan ook niet leiden tot grote gebaren die op gespannen voet staan met de vrijheid van meningsuiting en andere grondrechten.

Hans Wansink is opinieredacteur van de Volkskrant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden