Arrestaties in hoofdstad Tibet na actie bij tempel

De Chinese politie heeft in Lhasa een onbekend aantal mensen gearresteerd, nadat twee jonge Tibetanen zich afgelopen zondag in brand hadden gestoken. De zelfverbrandingen, de eerste in de Tibetaanse hoofdstad, werden uitgevoerd bij de Jokhang-tempel, de heiligste plaats in het hart van Lhasa.

SHANGHAI - Volgens bronnen in de Tibetaanse hoofdstad hebben leger en politie hun aanwezigheid op straat vergroot. Door de zelfverbrandingen liet een 19-jarige jongen het leven terwijl een andere activist het overleefde. Hij wordt nu onder politiebewaking in een ziekenhuis verpleegd.

De nieuwe acties brengen het aantal Tibetanen dat zich in brand stak op 37. De golf van protest, die in maart 2011 begon, is erop gericht de Chinese regering onder druk te zetten om de Tibetanen meer vrijheid te geven. Tibet werd ruim zestig jaar geleden door het Volksbevrijdingsleger van Mao bij China ingelijfd.

De demonstranten willen ook dat Peking de dalai lama toestaat als geestelijk leider terug te keren naar Lhasa. In Tibet heerst sinds het voorjaar van 2008, toen duizenden Tibetanen in opstand kwamen en enkele tientallen Han-Chinese migranten om het leven kwamen, een soort staat van beleg.

Monniken in Tibetaanse kloosters zijn onderworpen aan 'patriottische heropvoeding'. Daarbij worden ze dagenlang geïndoctrineerd, waarna ze een loyaliteitsverklaring aan het Chinese gezag moeten ondertekenen. De politie heeft in tal van kloosters bewakingscamera's geplaatst, en buitenlandse journalisten mogen het gebied niet meer in.

Juni is vanouds een gevoelige tijd omdat het Saka Dawa is, de heilige maand waarin de geboorte en dood van Boeddha worden herdacht. De staatskrant Tibet Daily kondigde vorige week aan dat de bewaking verscherpt zou worden om 'incidenten' te voorkomen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden