Arrestaties Havana voor komst paus

In de aanloop naar het bezoek van paus Benedictus XVI aan het Caribische eiland, van 26 tot en met 28 maart, hebben de Cubaanse autoriteiten afgelopen weekeinde 70 leden van de dissidentenbeweging Damas de Blanco (Witte Dames) aangehouden. Onder hen waren 18 vrouwen die in Havana de taditionele zondagse protestmars hielden voor de vrijlating van politieke gevangenen.

VAN ONZE CORRESPONDENT ALLART HOEKZEMA

SANTA CRUZ - De 18 dames, gehuld in witte kleding, werden door de politie omsingeld en in bussen afgevoerd, nadat ze waren afgeweken van de toegestane route door de wijk Miramar in de Cubaanse hoofdstad. Magaly Norvis Otero Suárez, woordvoerder van de Witte Dames, verklaarde dat 16 andere leden zaterdagavond waren opgepakt, toen ze een betoging probeerden te houden in het centrum van Havana. Nog eens 36 werden zondagochtend gearresteerd, terwijl ze op het punt stonden een mis bij te wonen in de Santa Rita-kerk. Vervolgens hadden ze mee willen doen aan de gebruikelijke stille mars over de Quinta Avenida, de belangrijkste laan van Miramar.

De Witte Dames waren in het weekeinde bijeengekomen in het huis van hun vorig jaar overleden leider Laura Pollán, om de negende verjaardag te gedenken van de arrestatie van 75 opposanten door de communistische regering tijdens de Zwarte Lente van maart 2003. De Zwarte Lente leidde tot de oprichting van de Witte Dames.

De Cubaanse mensenrechtenactivist Elizardo Sánchez zei dat, naast de 70 aangehouden vrouwen in Havana, nog eens 12 tegenstanders van het regime waren opgepakt in andere provincies. 'Deze arrestaties creëren geen gunstig klimaat voor het pausbezoek', aldus Sánchez, die eveneens meldde dat de dissidenten in de loop van maandag druppelsgewijs zijn vrijgelaten, zonder formele aanklachten.

Neda A. Brown, woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, zei: 'We veroordelen deze aanval op vreedzame leden van de Cubaanse burgermaatschappij. Dat zoiets plaatsvindt een week voor het bezoek van Benedictus XVI is bijzonder verwerpelijk en vormt een schending van de democratische normen van het westelijk halfrond.'

Havana stelt dat de dissidenten door Washington betaalde huurlingen zijn die de Cubaanse revolutie willen ondermijnen.

De Witte Dames zijn echtgenotes en moeders van de 75 opposanten van de Zwarte Lente, die zware gevangenisstraffen kregen opgelegd. Inmiddels zijn alle 75 op vrije voeten, de meerderheid als gevolg van een anderhalf jaar geleden gesloten akkoord tussen de regering van president Raúl Castro en de lokale katholieke kerk. De Witte Dames gaan evenwel door met hun wekelijkse protesttochten, omdat volgens hen nog altijd politieke gevangenen in de Cubaanse cellen verblijven.

De aanhoudingen van het afgelopen weekeinde volgden op een omstreden voorval vorige week, toen 13 dissidenten een kerk in Havana bezetten om een audiëntie bij de paus af te dwingen. Op verzoek van kardinaal Jaime Ortega verwijderde de politie de dissidenten.

Het aanstaande bezoek van de paus wordt gezien als een bewijs van de verbeterde relaties tussen de katholieke kerk en de Cubaanse regering na decennia van wederzijds wantrouwen. De huidige leider van de Witte Dames, Bertha Soler, heeft herhaaldelijk aangegeven met de paus over de mensenrechtensituatie te willen praten.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden