Update

Arrestaties en getrokken pistool bij rellen in Kuip

Een half uur voor het begin van de wedstrijd Feyenoord - De Graafschap hebben zich vanavond enkele rellen bij stadion De Kuip voorgedaan. Een groep van een man of 50 boze supporters dreigde het Maasgebouw te bestormen.

null Beeld

Met getrokken pistool konden agenten voorkomen dat de opgewonden fans de roltrap naar boven konden nemen om het bestuur en de directie van de Rotterdamse club te belagen.

De politie arresteerde zeven Feyenoordfans. De politie verwacht meer arrestaties te verrichten, vooral ook na het bekijken van de beelden die zijn gemaakt van de ongeregeldheden.

Een groep van groep ongeveer 1000 supporters hield vandaag een 'mars van onvrede' over het bestuur en de directie van de voetbalclub.

Een man of 50 probeerde het naast De Kuip staande Maasgebouw binnen te komen. Zij vernielden de deur en het glas ernaast, ook staken zij vuurwerk af. Op dat moment voelden politiemensen zich genoodzaakt om hun vuurwapen te trekken, maar zij hebben niet geschoten.

Een deel van de harde kern riep om het vertrek van algemeen directeur Eric Gudde en schreeuwden ook 'Feyenoord is van ons!'. Ook werden er brandjes gesticht en auto's vernield. De dreigende situatie leek te escaleren toen tientallen fans toegang tot het Maasgebouw trachtten te krijgen.

Leden van de Mobiele Eenheid, agenten en suppoosten konden de op hol geslagen meute ternauwernood terugdringen. Daarbij werden getrokken pistolen en wapenstokken gebruikt om de menigte op afstand te houden. Politie te paard veegde daarna het stadionplein schoon. Busjes van de Mobiele Eenheid schermden de hoofdingang van De Kuip af.

Het grootste deel van het publiek zal weinig tot niets van de onlusten hebben meegekregen. Zij zaten al binnen in het goedgevulde stadion. Alle onrust zal ook aan de spelers en de begeleiding van beide ploegen voorbij zijn gegaan. Het duel kon uiteindelijk om 20.45 uur gewoon beginnen.

De directie en het bestuur van Feyenoord liggen al maandenlang met elkaar overhoop. De harde kern vindt dat onder anderen Gudde en commercieel directeur Mark Koevermans moeten vertrekken wegens wanbeleid.

Vrijdag bereikte het conflict een nieuw dieptepunt toen de clubleiding aangifte bij de politie deed wegens valsheid in geschrifte. Op diverse websites van supporters verschenen afgelopen week loonstroken van Gudde en Koevermans, die zouden aantonen dat het duo wel degelijk een prestatiebonus zou hebben ontvangen. Het bleek om vervalsingen te gaan.

De politie wist dat de mars zou worden gehouden en had daarom een flink aantal eenheden op de been, aldus de woordvoerster. Daaronder waren de mobiele eenheid en de bereden brigade. Volgens de woordvoerster had de politie geen signalen ontvangen dat de demonstratie uit de hand zou lopen.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden