Arrestaties cokesmokkel toegenomen

Het aantal arrestaties van mensen die cocaïne het land proberen binnen te smokkelen, neemt toe. In de eerste vier maanden van dit jaar werden 870 drugskoeriers aangehouden, inclusief bolletjesslikkers....

De toename is niet het gevolg van een extra opsporingsinspanning, zegt persofficier van justitie Hartjes uit Haarlem. 'Het is lastig om te zeggen waar de stijging dan wel vandaan komt.' Of de opsporing verder wordt geïntensiveerd, 'daarover zijn we nogal verdeeld.'

Justitie houdt het grootste deel van de koeriers vast, aldus Hartjes. Slechts een klein deel zendt ze terug naar het land van herkomst, een methode bedoeld om de druk op rechtspraak en gevangenissen te verlichten.

Op Schiphol werd begin dit jaar een speciale rechtbank opgericht om koerierzaken sneller af te handelen. Het duurt nu gemiddeld dertig dagen tot een vermeende smokkelaar voor de rechter kan verschijnen. Voordien was dat gemiddeld honderd dagen. Het Openbaar Ministerie denkt de wachttijd te kunnen terugbrengen tot dertien dagen.

Een vertrouwelijk rapport van politie en marechaussee meldt dat de extra maatregelen het aantal koeriers niet meetbaar hebben verminderd, meldde het televisieprogramma NOVA. In het rapport wordt het vermoeden geuit dat per jaar twintigduizend koeriers naar Schiphol vliegen. Zij zouden erin slagen jaarlijks 14.500 kilo cocaïne binnen te smokkelen, met een straatwaarde van een half miljard euro. Dat cijfer wordt betrouwbaar genoemd. In een minder voorzichtig scenario noemen de opstellers van het rapport een hoeveelheid van 30- tot 40 duizend kilo per jaar.

Vanuit Suriname wordt naar schatting 16- tot 22 duizend kilo richting Europa gestuurd. Een deel daarvan zou zijn verstopt in koffers die gaan van corrupte bagageladers in Paramaribo naar handlangers bij de bagageband op Schiphol. De laatsten zorgen voor de afvoer van de drugs.

Met meer controle kunnen veel meer koeriers worden aangehouden, stellen de opstellers van het rapport, de marechaussee en de politiekernteams Haaglanden en Randstad Noord en Midden. Maar 'het systeem' zou volgens hen meteen weer dichtslibben.

De auteurs denken niet dat de cocaïne-import via Schiphol wordt georganiseerd door grote drugskartels, zoals wel werd aangenomen. 'Er zijn geen aanwijzingen dat grote handelaren bewust de strafrechtketen proberen te verstoppen door bijvoorbeeld opzettelijk tientallen slikkers tegelijk op het vliegtuig te zetten.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden