Arrestaties bij betoging extreem-links en wat de Renaissance ons leert over populisme

Goedemorgen. Bij een betoging van extreem-links in Den Haag heeft de politie 166 demonstranten opgepakt. Ze weigerden hun gezichtsbedekking af te doen en gooiden vuurwerk en verfbommen naar de politie. Verder in de ochtendbrief: vooral het CDA moet het ontgelden op het VVD-congres en wat de Renaissance ons leert over hedendaags populisme.

Redactie
Chris Kutarna in Oxford. Beeld Jiri Buller
Chris Kutarna in Oxford.Beeld Jiri Buller

Terwijl u sliep

166 arrestaties in Den Haag bij betoging extreem-linkse AFA
In Den Haag zijn zaterdag 166 demonstranten opgepakt van de links-extremistische Anti-Fascistische Actie (AFA). Ze weigerden hun gezichtsbedekking af te doen en gooiden vuurwerk en verfbommen naar de politie.

Hypotheekverstrekkers platgebeld nu rente langzaam stijgt

Hypotheekverstrekkers worden overstelpt met telefoontjes nadat een aantal van hen bekendmaakte de rente te verhogen. Door een stijging van de rente op de kapitaalmarkt is geld duurder geworden voor de verstrekkers, die deze kosten nu aan hun klanten doorberekenen.

VP Mike Pence uitgejouwd bij bezoek musical, Trump boos
De toekomstige vice-president Mike Pence zat vrijdagavond in het publiek bij de hitmusical Hamilton in New York. Zijn bezoek had nogal wat voeten in de aarde: Pence kreeg boegeroep van het publiek over zich heen. Trump eist excuses.

Polen krijgt een nieuwe koning: Jezus Christus
Het is sommigen misschien ontgaan, maar Polen heeft vanaf dit weekend een nieuwe koning. Het gaat om Jezus Christus, ook wel 'de Verlosser' uit Galilea. Ditmaal heeft ook de katholieke kerk haar zegen gegeven.

Pence met Trump. Beeld afp
Pence met Trump.Beeld afp

Vandaag in het nieuws

Vandaag kiezen de Franse Republikeinen in een voorverkiezing hun kandidaat voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar. Alain Juppé is de favoriet, maar heeft met Nicolas Sarkozy en François Fillon twee geduchte uitdagers. Vanavond is de boekpresentatie van Een pleidooi voor radicalisering van de omstreden schrijver Abou Jahjah.

Aanraders van de redactie

Zadie Smith stelt identiteit en teleurstelling centraal
Vanaf de eerste pagina hangt een zweem van dreiging boven de nieuwe roman van Zadie Smith. Twee vriendinnetjes dromen van een carrière als danseres. De een heeft geen talent, de ander verspilt het.

'Ik heb eindelijk weer het gevoel dat ik alles aankan'
Ze was op weg om neuroloog te worden toen ze ineens besloot haar hart te volgen. Ze werd zangeres. Want Emeli Sandé is net zo eigenzinnig als haar idolen Frida Kahlo en Nina Simone. Sandé is onze gids deze week.

Wat de Renaissance ons leert over hedendaags populisme
De populistische opstand is eigenlijk niks nieuws. Als je die wilt begrijpen en bestrijden, moet je naar de Renaissance kijken, vindt de Canadese politicoloog Chris Kutarna. Lees het volledige interview (+).

Plusteken achter artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Kan Italië zijn erfgoed redden van de aardbevingen?
Italië is het openluchtmuseum van de wereld én het ligt in een gevarenzone voor aardbevingen. Hoe redt het zijn erfgoed van de hogere schalen van Richter? (+)

Spanje treurt om Rosa met de kaarsen
De 81-jarige Rosa had geen geld meer voor gas en licht. Ze stierf toen ze vergat de kaarsen uit te blazen en haar huis in brand vloog. Ze is niet de enige. In Spanje sterven meer mensen door de kou dan in het verkeer (+).

Niet het OM, maar de wet is krankzinnig
Marokkanen zijn geen ras!! Toen het Openbaar Ministerie de strafeis tegen Geert Wilders bekendmaakte, was de verontwaardiging op Twitter groot. Maar... een nationaliteit is toch iets anders dan een ras? Zijn Belgenmoppen soms ook racisme? Lees de volledige column van Jonathan van het Reve.

Scherven van een neergestort fresco van Giotto buiten de Sint Franciscusbasiliek in Assisi na de aardbeving van 1997. Beeld anp
Scherven van een neergestort fresco van Giotto buiten de Sint Franciscusbasiliek in Assisi na de aardbeving van 1997.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden