Arrestatiegolf onder Turkse nationalisten

De Turkse politie heeft dinsdag opnieuw een aantal personen gearresteerd die banden zouden hebben met het schimmige ultranationalistische contraterreurnetwerk Ergenekon....

Onder hen zijn twee gepensioneerde generaals, de voorzitter van de Kamer van Koophandel in Ankara en de chef van het bureau Ankara van het streng-kemalistische dagblad Cumhuriyet.

Oud-generaal Sener Eruygur, ooit hoofd van de paramilitaire Gendarmerie, staat aan het hoofd van de Kemalistische Gedachtegoed Stichting die fel tegenstander is van het huidige – islamvriendelijke – AKP-regering van premier Tayyip Erdogan.

De tweede generaal, Husit Tolon, kwam een aantal jaren geleden in het nieuws met zijn boek De weg naar Sèvres. Daarin waarschuwde hij dat het Westen nog steeds uit is op de ondergang van Turkije. ‘Onze buren en separatistische elementen binnen onze samenleving zijn er nog steeds op uit ons land in stukjes op te delen’, zo schreef hij.

De Ergenekon-bende stelde zich ten doel de regering-Erdogan omver te werpen. Ze was van plan door een reeks moorden – bijvoorbeeld op Nobelprijswinnaar Orhan Pamuk – een maatschappelijke chaos te creëren en zo de geesten rijp te maken voor een coup. Ook zou de bende betrokken zij geweest bij de moord op de Turks-Armeense journalist Hrant Dink.

Enkele tientallen personen worden verdacht van betrokkenheid bij Ergenekon. Onder hen de ultranationalistische advocaat Kemal Kerincsiz. Een andere betrokkene is generaal-majoor b.d. Veli Küçük, ooit leider van de geheime inlichtingen- en antiterreurorganisatie van de paramilitaire Gendarmerie (JITEM). Küçük heeft Orhan Pamuk, volgens diens advocaat, herhaaldelijk bedreigd.

De Republikeinse Volkspartij (CHP), de grootste oppositiepartij, verklaarde dat de arrestatiegolf van dinsdag louter een politiek doel dient. ‘De gearresteerden zijn allen vooraanstaande burgers. Wat ze gemeen hebben, is dat ze pal staan voor de seculiere staat. De regering wil onze maatschappij veranderen in een rijk van de angst’, zei CHP-parlementariër Mustafa Özyürek.

‘Ik ben verbijsterd’, zei Cevdet Selvi, de tweede man van de CHP, ‘Ik voel me net zo ongemakkelijk als ten tijde van de militaire staatsgreep in 1980.’

De hoogste aanklager Abdurrahman Yalçinkaya heeft dinsdag voor het Constitutionele Hof in Ankara een fel pleidooi afgeleverd voor een verbod van de Gerechtigheids- en Ontwikkelingspartij (AKP) van premier Tayyip Erdogan. De partij vormt een duidelijke bedreiging voor de seculiere republiek, vindt Yalçinkaya.

Het verhaal van de aanklager besloeg 162 pagina’s. ‘Dat de AKP streeft naar de invoering van de islamitische wet (de sharia) is helder en duidelijk. Het gevaar neemt met de dag toe. Er is geen andere weg dan een verbod van de partij, aldus Yalçinkaya.

Hij wil dat Erdogan, president Abdullah Gül en 69 andere prominente AKP’ers voor vijf jaar worden verbannen uit de politiek. De AKP zegt dat de eis van de aanklager een aanslag is op de democratie in het land. De partij heeft tot twee keer toe met overgrote meerderheid de parlementsverkiezingen gewonnen,

Eurocommissaris Ollie Rehn (Uitbreiding) heeft verklaard dat de rechtzaak een gevaar kan zijn voor de Turkse toetreding tot de Europese Unie. Hij vindt dat dit soort geschillen door de kiezer in het stemhokje moeten worden opgelost en niet in de rechtszaal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden