Arrestatiegolf Djibouti na afloop ultimatum

Politie pakt honderden illegale inwoners op die, anders dan zeker tachtigduizend lotgenoten, weigerden terug te keren naar hun land van herkomst..

Honderden illegale inwoners van Djibouti zijn dinsdag gearresteerd omdat zij geen gehoor hadden gegeven aan de opdracht van de regering het land vóór 16 september te verlaten. In enkele weken tijd heeft zich een exodus voltrokken: tachtigduizend illegale immigranten zijn naar de buurlanden Ethiopië en Somalië gereisd.

Om acht uur 's ochtends arriveerde een vijftigtal agenten in de sloppenwijk Ambouli van de hoofdstad Djibouti. 'Iedereen die geen identiteitsbewijs kon laten zien is opgepakt, wel tweehonderd mensen', zei Ibrahim Hussein, getuige van de actie.

'Meer dan 90 procent van de illegalen is teruggekeerd naar hun land van herkomst', heeft de minister van Binnenlandse Zaken en Decentralisatie, Abdoulkader Doualeh Waïss, gezegd in de Djiboutiaanse krant La Nation. 'Ze kunnen naar ons land terugkeren als ze over de vereiste visa beschikken.'

Stijgende werkloosheid en onveiligheid hebben de regering van Djibouti naar eigen zeggen gedwongen een ultimatum te stellen aan de honderdduizend illegalen in het land, die voor de exodus 15 procent van de bevolking zouden hebben uitgemaakt. Bijna de helft van de 640 duizend inwoners zit zonder werk. 'Illegalen plegen 80 procent van de diefstallen en verkrachtingen', aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Hardnekkig is het gerucht dat de Verenigde Staten op het uitzettingsbeleid hebben aangedrongen, omdat zich onder de immigranten terroristen zouden bevinden. Maar de Amerikaanse ambassadeur in Djibouti heeft dat steevast tegengesproken.

Sinds 2002 heeft het Amerikaanse leger zijn hoofdkwartier voor antiterreuroperaties in de Golfregio gevestigd in Djibouti. De Amerikanen zouden hun gastheren hebben gewaarschuwd dat de Amerikaanse aanwezigheid aanslagen op westerlingen kan uitlokken.

Dankzij zijn ligging naast Somalië en tegenover Jemen (twee vermoedelijke schuilplaatsen van islamitische terreurbewegingen) is Djibouti een ideale uitvalsbasis in de strijd tegen het terrorisme.

Djibouti heeft de laatste jaren duizenden illegalen uit Ethiopië en Somalië aangetrokken, omdat de lonen er relatief hoog zijn. Arbeiders verdienen er zes dollar per dag, huishoudsters zeventig dollar per maand.

Vooral zij hebben het land verlaten, per trein naar Ethiopië, per truck naar Somalië, vermoedelijk uit angst voor arrestaties.

Immigranten die bang zijn voor strafvervolging in eigen land hebben asiel in Djibouti aangevraagd en bevinden zich onder auspiciën van de VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr in een kamp bij Aouraoussa, bij het drielandenpunt. Daar zijn zesduizend mensen ondergebracht in een kamp bestemd voor tweeduizend mensen, aldus een BBC-verslaggever. De Unhcr geeft de Djiboutiaanse overheid onderricht in het opzetten van asielprocedures.

De Somaliërs die willen blijven, beroepen zich op het aanhoudende geweld in hun land en Ethiopiërs uit de opstandige streek Oromo vrezen bij terugkeer te worden vervolgd. Het ziet ernaar uit dat alleen Somaliërs uit Zuid-Somalië niet hoeven terug te keren - Somaliland en Puntland in het noorden zijn in de ogen van Djibouti wel veilig. In het Aouraoussa-kamp zouden zich ook Djiboutianen bevinden die hopen via een asielprocedure naar Europa of de VS te kunnen komen.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zullen vandaag 185 opgepakte illegale immigranten per bus en trein naar Ethiopië en Somalië worden teruggestuurd. 'Dit is geen eenmalige operatie. We zullen haar zo nodig elke dag en elke week herhalen. Het kan een of twee jaar duren voor het probleem is opgelost', aldus een hoge functionaris dinsdag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden