Arrestatiebevel uitgevaardigd in Duitsland tegen minister Iran

Het Duitse Openbaar Ministerie heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de Iraanse veiligheidschef Fallahian. De man zou opdracht hebben gegeven tot de in 1992 gepleegde moord op vier leden van de Koerdische oppositie in Berlijn....

WILLEM BEUSEKAMP

Van onze correspondent

Willem Beusekamp

BONN

Regeringswoordvoerder Peter Hausmann ontkende vrijdagochtend dat Bonn de federale procureur-generaal onder druk heeft gezet om Fallahian niet te vervolgen. De Frankfurter Allgemeine, die gisteren als eerste melding maakte van het arrestatiebevel, citeert diplomaten die het tegendeel beweren. Ambassadeur Musavian heeft Duitsland inmiddels verlaten.

Minister Fallahian, in Iran verantwoordelijk voor de veiligheidsdiensten, was vaak te gast in het Duitse regeringscentrum. Officieel voor het laatst in oktober 1993 werd hij door zijn collega Schmidbauer ontvangen in de bondskanselarij. Het vermoeden bestaat dat hij daarna nog vaker in de Bondsrepubliek is geweest en immer streng werd bewaakt door de Duitse federale recherche.

Sinds vier jaar werkt de Bundesnachrichtendienst (BND) nauw samen met de Iraanse veiligheidsdiensten. De Duitsers leveren elektronische apparatuur en scholen spionnen, in ruil waarvoor de Duitse recherche in Iran ongestoord internationaal opererende drugsbenden mag bestrijden.

De Duits-Iraanse samenwerking gaat evenwel nog verder: het olierijke Iran is door de Duitse industrie ontdekt als een aantrekkelijke afzetmarkt. Vorig jaar vertegenwoordigden de leveranties een waarde van 2,6 miljard gulden. Secretaris Riedel van de Duits-Iraanse Handelskamer in Hamburg voorspelt dat de export zal wegvallen als reactie op het arrestatiebevel.

Buitenland-woordvoerder Voigt van de SPD verklaarde gisteren onverminderd de 'kritische dialoog' met Teheran te ondersteunen. Duitsland loopt voorop in deze dialoog, waartoe de Europese Raad in december '92 besloot. De dialoog vindt Voigt echter onmogelijk, zolang de Duitse regering Fallahian de hand boven het hoofd houdt. Dat deze nog eind '93 op de kanselarij werd ontvangen - toen al waren er sterke verdenkingen tegen hem - noemt Voigt een 'politieke wanprestatie'.

Hoofdzakelijk vanwege de vrijheid die Fallahian in Duitsland genoot, weigerde de Bondsdag de reis van minister van Buitenlandse Zaken Kinkel naar Iran goed te keuren. Overigens werd het Duits-Iraanse kanaal ook gebruikt door de Verenigde Staten en Israël. In Bonn werden enkele vrijlatingen 'geregeld' van Amerikaanse staatsburgers die wegens spionage in Teheran gevangen zaten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden