Nieuws

Arrestatiebevel tegen vermoedelijke veroorzaker van treinramp in Taiwan

Taiwanese aanklagers hebben een arrestatiebevel gevraagd tegen een bouwplaatsmanager wiens vrachtwagen vermoedelijk een treinongeluk heeft veroorzaakt waarbij 50 mensen om het leven kwamen en 175 gewonden vielen. Van de gewonden zouden nog enkelen in levensgevaar verkeren.

Passagiers proberen de tunnel te ontvluchten na de ontsporing van de 408 Taroko Express-trein.   Beeld VIA REUTERS
Passagiers proberen de tunnel te ontvluchten na de ontsporing van de 408 Taroko Express-trein.Beeld VIA REUTERS

De verdachte werd vrijdag korte tijd verhoord, maar dat moest worden gestaakt en uitgesteld na een emotionele uitbarsting van de mogelijke veroorzaker. Hij was niet in staat om vragen te beantwoorden.

Het ongeluk, het ergste treinongeluk in Taiwan in zeven decennia, gebeurde nadat een sneltrein een vrachtwagen had geraakt die vanaf een bouwterrein langs een oever naast het spoor naar beneden was gegleden. De beheerder van de bouwplaats wordt ervan verdacht de rem niet goed te hebben ingeschakeld.

Het ongeluk vond plaats in een tunnel waardoor de zwaarst beschadigde wagons urenlang moeilijk te bereiken waren. De 408 Taroko Express, een trein van acht wagons die rond de 130 kilometer per uur rijdt, had ongeveer 480 passagiers aan boord toen de eerste wagons ontspoorde in de Qingshuitunnel, in het oosten van het land. De voorkant van de trein bevond zich op dat moment al in de tunnel en is compleet verwoest, maar in de achterste wagons bleef de schade relatief beperkt. Tegen de lokale krant UDN vertelde een vrouwelijke inzittende dat ze eerst een schok voelde en vervolgens op de grond viel. ‘We hebben het raam gebroken en klommen bovenop de trein om te ontkomen.’

Op beelden van het ongeluk, onder meer vrijgegeven door de brandweer, is inderdaad te zien hoe passagiers met hun koffers uit de raampjes van beknelde wagons klimmen en over het dak van de trein de tunnel proberen te ontvluchten. Ook is goed te zien dat de tunnel dusdanig smal is, dat het voor reddingswerkers moeilijk is de achterste wagons te bereiken.

Qingmingfestival

De trein was onderweg was naar Taitung, een plek in het zuiden van het land, en zat waarschijnlijk vol met vakantiegangers. Vrijdag is de eerste dag van het zogeheten Qingmingfestival, een traditionele Chinese feestdag waarbij de graven van de voorouders worden bezocht en onderhouden. Ieder jaar zorgt het feest voor een groot aantal reisbewegingen in Taiwan.

De Taiwanese president Tsai Ing-wen beloofde direct na het ongeluk al via Twitter zo veel mogelijk reddingsdiensten naar de tunnel te sturen. ‘In de nasleep van dit hartverscheurende ongeluk zullen we er alles aan doen iedereen in veiligheid te brengen’, zei ze. Ook Premier Su Tseng-chang heeft de nabestaanden inmiddels gecondoleerd. Hij kondigde aan meteen naar Hualien te vertrekken, de kuststad in de nabijheid waarvan het ongeluk plaatsvond.

Werklui zijn zaterdag begonnen met het opruimen van de brokstukken. De regering heeft opgeroepen om zaterdag in heel Taiwan de vlaggen halfstok te hangen en heeft een rouwperiode van drie dagen uitgeroepen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden